Rhythm & Blues Night

Datum
za 29 april 2017
Tijdstip
20:00
Locatie
De Oosterpoort

Prijstabel voor Rhythm & Blues Night

Ongeplaceerd

Normaal € 39.50
Normaal
Ongeplaceerd € 39.50

Prijs exclusief € 3.10 servicekosten

“Beschaafde, op jazz gebaseerde rockmuziek met een zware, aanhoudende beat.” Zo zetten de platenmaatschappijen in de jaren veertig van de vorige eeuw een nieuw genre in de markt: rhythm & blues. De oorsprong van deze muziek lag natuurlijk al in de eeuwen ervoor. Traditionals, gospel en later jazz smolten samen tot songs die de wereld zouden veroveren en de basis legden voor bijvoorbeeld de geboorte van de rock-‘n-roll. Niks niet beschaafd dus. Het komt allemaal voorbij tijdens de 27ste R&B Night: van onversneden traditionele blues tot de moderne varianten en alles daartussen, gebracht door (inter)nationale topacts.

Website Rhythm & Bluesnight

Spotify Rhythm & Bluesnight

Walter Trout
Walter Trout is een bluesrocker in hart en nieren. Onlangs breidde Trout zijn omvangrijke oeuvre uit met het album ‘Battle Scars’. Hoewel bluesrock nog steeds de rode draad vormt, maakt hij dit keer ook uitstapjes naar de roots van de countryblues. De albums van Trout dampen van opwinding en zijn live-shows zijn steevast een sensatie. Onlangs stond Trout nog in een overvolle Grote Zaal en op 29 april komt hij terug naar de Rhythm & Blues Night!

Fink’s Sunday Night Blues Club
Fink’s Sunday Night Blues Club komt naar de Rhythm & Blues Night! Fink’s Sunday Night Blues Club Tour is een uniek live optreden van Fin Greenall (Fink). Tijdens deze show laat hij tracks horen van zijn nieuwe gelijknamige project dat binnenkort aangekondigd wordt.

Marcus King Band
Hij is nog maar twintig jaar oud, maar toch al enkele jaren songwriter, zanger, gitarist en bandleider van beroep: Marcus King. Het jonge fenomeen brengt binnenkort zijn tweede album uit, toepasselijk ‘The Marcus King Band’ getiteld. Gepassioneerde ‘American roots music’ of zoals hij het zelf noemt: “Zwaar door soul beïnvloedde psychedelische southern rock.”

Nikki Hill
‘The New Queen Of Rock ‘n Roll’ of ‘The Southern Fireball’ zijn prachtige bijnamen voor deze fantastische roots-, rocking-, en souldame Nikki Hill. Hill is fysiek klein van formaat, maar haar stembereik is indrukwekkend te noemen. Als tiener begon de funk en soul in haar bloed te stromen en later op high school de punk. Prima ingrediënten voor haar sound met een stevige bite en rockinvloeden. Van grote invloed op deze sound zijn Little Richard, The Quasar Of Rock, maar ook Otis Redding, Chuck Berry en ga zo maar door. Live is Nikki Hill al net zo’n sensatie.

Joan Osborne
Joan Osborne is een Amerikaanse singer-songwriter maar ook een indrukwekkende en  gepassioneerde performer. Ze heeft terecht een reputatie opgebouwd als een van de grote stemmen van haar generatie. Osborne maakt muziek met een mix van pop, bluesy rock en pure soul. Ze is vooral bekend van de wereldhit ‘One Of Us’ uit 1995, van haar debuutalbum ‘Relish’. Osborne is een multi-platina verkopende artiest en heeft maar liefst zeven Grammy’s op haar naam staan. Inmiddels heeft ze al veel albums uitgebracht en blijft ze intensief touren. Op zaterdag 29 april komt ze naar Groningen voor een optreden op de Rhythm & Blues Night!

Con Brio
De uit San Francisco afkomstige soul en R&B band Con Brio met de charismatische zanger en gitarist Ziek McCarter, komt weer terug naar Groningen. Verwacht een dynamische live show, stuwende ritmes, strakke blazers en een groovy Hammond sound. In combinatie met een soulvolle stem brengt Con Brio een onnavolgbare stage performance. Of zoals ze het zelf noemen: ‘one hell of a party!’

King of the World + BP Horns
King of the World is niet meer weg te denken uit de blues-, rhythm- & roots scene van Nederland. In vier jaar tijd gaven ze maar liefst twee studio- en een live album uit en werden ze goed ontvangen in de Nederlandse en buitenlandse pers. Voor Rhythm & Blues Night trekt King of the World een “klassiek” jasje aan door op te treden met BP Horns. De 3-koppige blazerssectie (trombone, trompet en saxofoon) speelt arrangementen geschreven door trombonist/arrangeur Bert Pfeiffer.

Devon Allman
Devon Allman, zoon van muzieklegende Gregg Allman (The Allman Brothers), is absoluut geen muzikant die op het succes van zijn vader heeft meegelift. Hij maakt al twee decennia blues in diverse bands zoals Honeytribe en Royal Southern Brotherhood met bluesgrootheden Mike Zito en Cyril Neville. Sinds 2013 zijn drie solo albums van Devon Allman verschenen waarbij ‘Ragged & Dirty’ uit 2014 een ware sensatie in bluesland werd. Elke blues liefhebber krijgt kippenvel zodra je een van zijn albums opzet, laat staan wat dit live met je kan doen!

Jo Harman
Wellicht heb je haar in de afgelopen jaren wel eens gezien op een festival of in je favoriete poppodium: de blonde Engelse zangeres Jo Harman. Waar ze ook optreedt, ze weet iedere keer veel nieuwe bewonderaars te krijgen en dan heus niet alleen vanwege haar looks, maar met name door haar overtuigende stemgebruik, waarmee ze zowel blues, soul, rhythm & blues als rock zingt. In Groot Brittannië werd ze eind augustus uitgeroepen tot Female Vocalist Of The Year door de British Blues Foundation.

Avery*Sunshine
De Amerikaanse soulzangeres Avery*Sunshine staat bekend om haar meeslepende eerlijke teksten over stralend optimistische thema’s verpakt in een sprankelende liveshow. Met haar speelse mix van gospel, jazz, R&B, soul, haar ontwapenende glimlach en die fenomenale loepzuivere zwoele stem weet Avery*Sunshine ieder publiek voor zich te winnen. Een feest voor oor en oog maar vooral de ziel.

Junior Mack
De Amerikaanse Junior Mack is een doorgewinterde muzikant, die zijn publiek betovert en weet te boeien met zijn soulvolle interpretatie van de blues, en daarmee de luisteraar meeneemt op een muzikale reis. Een reis die je van het begin tot het eind blijft boeien, met uitstapjes naar rock, soul en gospel. Hij speelt al gitaar sinds zijn negende, en werd beïnvloed door grootheden als Duane Allman, Jan Akkerman en Wes Montgomery. Toch ligt zijn gitaarspel dichterbij de soulvolle sound van gospel en blues.

Dan Patlansky
De Zuid-Afrikaanse gitaarvirtuoos Dan Patlansky was special guest bij de laatste 25 shows van de Europese Shockwave Tour van de legendarische Joe Satriani. In zijn beginjaren speelde Patlansky bijna alleen maar traditionele blues, maar gaandeweg zijn carrière is hij dit steeds meer gaan combineren met classic rock, wat uiteindelijk resulteerde in de sound die we nu van hem kennen.

Little Hurricane
Voor het Amerikaanse duo begon het allemaal met een gedeelde liefde voor de blues. Anthony ‘Tone’ Catalano en Celeste ‘C.C.’ Spina leerden elkaar kennen via Craigslist en al snel debuteerden ze zelf met Homewrecker. Indie bluesrock in de geest van dat andere blues-koppel, The Black Keys. Het tweetal speelde de afgelopen jaren op steeds grotere podia en festivals, wat hen motiveerde om grotere nummers te schrijven. Het duo maakt zich op voor de release van hun derde album ‘Same Sun Same Moon’ onder het label Mascot Records.

The Paladins
The Paladins uit San Diego is één van de beste rock ’n roll-bluesbands die je live op het podium kunt tegenkomen. Ze combineren rockabilly en country uit de jaren vijftig met blues en jazz. Door de jaren heen ontwikkelde The Paladins een eigen mix van country, rockabilly, blues en jazz die verder reikt dan de standaard rockabilly sound. Gedreven door een zwoele contrabas en een ronkende blues gitaar behoort de band nog steeds tot de beste rock ‘n roll bands die je live op een podium kunt tegenkomen.

Barrelhouse
Zo onverwoestbaar als de blues zelve: Tineke Schoemaker en haar mannen zijn al ruim vier decennia het boegbeeld van de nederblues. Ok, met een paar kleine pauzes dan, het blijft de blues. Vorig jaar verscheen het pakweg tiende album van Barrelhouse: ‘Almost There’. “Verrassend is de enorme diepgang waarmee Schoemaker haar persoonlijke ervaringen aan de muziek weet toe te vertrouwen” schreef Blues Magazine. Voeg daar de pak hem beet 250 jaar blueservaring van haar band aan toe en je weet waar je moet zijn vanavond.

Pokey LaFarge
Voor wie hem twee jaar geleden op de R&B Night miste of voor wie er niet genoeg van kan krijgen: Pokey LaFarge. Wie hem zijn aanstekelijke jazz, ragtime, country blues en western swing hoort spelen, moet vaststellen dat de Amerikaan een jaartje of tachtig te laat geboren is. Zelf ziet hij dat anders: “It’s not retro music. It’s American music that never died.” LaFarge en zijn band draaien hun hand niet om voor ruim 200 optredens per jaar en de albums vliegen dan ook in alle continenten over de toonbank. Nog niet overtuigd? Check ‘Something in the Water’ op YouTube.

The Reverend Shawn Amos
Hallelujah. We nodigen alle blues-discipelen uit voor de hoogmis van de bluesdominee uit New York, die vette blues, funk, fuzz en vintage gospel over het altaar smijt. “Zijn muziek wringt en swingt lekker rauw en de songs staan als een huis, mede dankzij zijn gave rauwe vocalen,” schreef Writteninmusic over zijn laatste album ‘The Reverend Shawn Amos Loves You’. Amen!

Woody Pines
Het is nog niet lang geleden dat Woody Pines uit – goh – Nasville als straatmuzikant door de Verenigde Staten trok met een repetoire dat uit 78 toeren-singletjes leek te bestaan. De lekkere boot shaking’jump blues van Pines zou het niet slecht doen als doublebill met Pokey LaFarge, hoewel Pines soms iets meer Stray Cats door zijn sound roert. Onversneden hillbilly boogie, zoals die in de zuidelijke schuren van de VS klonk voor de rock-‘n-roll was uitgevonden.

DJ Voodoo Petrol
DJ Voodoo Petrol heeft tijdens zijn lange carrière als vintage vinyl DJ al op vele (inter)nationale festivals gedraaid. Hij omschrijft zijn werk als een ‘muzikale swamp-soup’ vol screaming organs, boogie guitars, shouters en dark rhythm.

Programma en tijden onder voorbehoud.

 

Tickets: via this website, our box offices, local record store Plato and ticketmaster.nl