Scapino Ballet Rotterdam

Scapino Ballet Rotterdam

PABLO

Scapino Ballet Rotterdam

PABLO

  • Zaterdag 4 februari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 4 februari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Scapino Ballet brengt grote productie over het leven van Pablo Picasso
PABLO is een enerverend spektakelstuk met dans, theater en orkest over het leven van Pablo Picasso en zijn onsterfelijke kunst. PABLO, van de Spaanse choreograaf Marcos Morau, wordt gedanst door het voltallig Scapino ensemble. De combinatie met de live muziek van het 24-koppige orkest Sinfonia Rotterdam vormt een overrompelend geheel.

In deze levendige voorstelling wordt het publiek meegenomen in het veelbewogen leven van Picasso. PABLO speelt zich af tijdens de grote oorlogen, de dictatuur onder generaal Franco en de hervormingen die allen hun weerslag hadden op Picasso’s kunst. Met historische kostuums, prachtige muziek en filmische enscenering, waarin zelfs een rouwstoet met wagen het toneel opkomt, geeft PABLO ook een inkijkje in de temperamentvolle Spaanse volksaard in heftige tijden. PABLO is een terugblik, maar met de vele conflicten in de wereld om ons heen wil de voorstelling ook aanzetten tot nadenken over het hier en nu.

Live muziek
De live muziek, met o.a. de Bolero van Ravel, versterkt het Spaanse karakter van het stuk. Sinfonia Rotterdam, o.l.v. dirigenten Conrad van Alphen en Benoit Fromanger, speelt een mengeling van Spaanse en Franse volksliederen en klassieke muziek met delen uit de Bolero van Ravel en het spektakelstuk van Tsjaikovski, Ouverture 1812. Marcos Morau, afkomstig uit Catalonië en oprichter van het Spaanse kunstenaarscollectief La Veronal, is een rijzende ster in de Spaanse en Europese theaterwereld. Hij maakt naam door de vernieuwende wijze waarop hij met dans en andere kunstdisciplines verhalen vertelt. PABLO is een nieuw stuk, gebaseerd op Los Pájaros Muertos dat met veel succes is opgevoerd op locaties in Barcelona, Venetië, Brazilië en Parijs. Artistiek directeur Ed Wubbe wil het theaterpubliek in Nederland graag laten kennismaken met het bijzondere werk van deze eigenzinnige choreograaf en theatermaker.

PABLO past in de lijn van grootschalige Scapinoproducties als Romeo & Julia, The Great Bean, Le Chat Noir, Pearl en TING!: avontuurlijke producties met herkenbare thema’s, veelal op live muziek en toegankelijk voor een groot publiek. Evenzeer toegankelijk is Sinfonia Rotterdam dat de muziek van klassieke meesters op dynamische en indringende wijze naar een groot publiek weet te brengen.

”In Pablo schetst de Spaanse choreograaf Marcos Morau de verschillende werelden waarin zijn landgenoot Pablo Picasso vertoefde. Het resultaat is een spectaculaire, filmische caleidoscoop vol kleur, passie, oorlog en tegenstellingen.”

Telegraaf

“Marcos Morau is de rising star van het Europese danstheater. Het is knap hoe hij de onderliggende boodschap van het Spaanse Pablo ook in de Nederlandse context overeind weet te houden.”

★★★ Trouw

”Indrukwekkend Scapino Ballet in een felle dansproductie.”

★★★ De Volkskrant

“De groepschoreografieën worden strak uitgevoerd en de muziekcollage van Bolero, Tsjaikovski en pasodobles werkt uitstekend.”

★★★ NRC

Scapino Ballet presents a major production about Pablo Picasso’s life
PABLO is an exciting spectacle piece with dance, theatre and orchestra about the life and immortal art of Pablo Picasso. PABLO, from Spanish choreographer Marcos Morau, is danced by the complete Scapino ensemble. An overwhelming experience is created by adding live music by the 24-piece orchestra Sinfonia Rotterdam.

In this lively performance the audience is dragged into Picasso’s stirring live. PABLO takes place during the world wars, general Franco’s dictatorship and the reforms, which all affected Picasso’s art. With historical costumes, beautiful music and filmic staging – a funeral procession including hearse even enters the stage at one point – PABLO gives insight into the high-spirited Spanish national character in turbulent times. PABLO is a retrospect, but considering a lot of the conflicts happening in the world around us, the performance aims to urge the audience to think about the here and now as well.