AVISHAI COHEN

2 recensies
Datum
zo 23 maart 2014
Tijdstip
20:30 - 22:00
Locatie
De Oosterpoort

Dit is 1 van de vele jazztoppers die dit seizoen komt. Welke interessante jazzartiesten nog meer?

Kaartverkoop: kassa De Oosterpoort, Tromspingel 27 (ma t/m za: 12.00 tot 18.00 uur) & website De Oosterpoort, Plato en ticketmaster.nl

U betaalt per ticket € 3,10 servicekosten. Dit bedrag wordt in het bestelproces toegevoegd.

Let op: uitsluitend vrije zitplaatsen.

De charismatische bassist, componist èn zanger Avishai Cohen wordt gezien als een van de meeste dynamische muzikanten in de internationale jazzscene. De 41-jarige Israëliër werd in 1996 ontdekt door niemand minder dan Chick Corea. Deze Amerikaanse jazzlegende wist hem niet alleen te strikken voor zijn platenlabel, maar richtte ook samen met Cohen het succesvolle sextet Origin op. Daarna speelde hij nog in het Chick Corea New trio, dat hij alweer bijna tien jaar geleden verliet.

Sindsdien maakte Cohen studio-opnamen met Alicia Keys, trad op met The London Philharmonic Orchestra en werd door Bass Player Magazine uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke bassisten van de twintigste eeuw.

Inmiddels is Cohen lid van de Blue Note-familie. Met het album ‘Aurora’ maakte hij vier jaar geleden zijn debuut op dit legendarische label. Zijn stijl wordt getypeerd door een mix van Oost-Europese en Afrikaans-Amerikaanse jazz met sterke invloeden uit het Midden-Oosten.

Met zijn trio speelt hij samen met jonge pianist Nitai Hershkovits, die ook Avishai’s muzikale partner was op zijn laatste duet album “Duende” (EMI / Blue Note, 2012). Op drums maakt Ofri Nehemya zijn eerste verschijning. De slechts 19 jaar oude Ofri, ook afkomstig uit Israël, stamt uit een zeer muzikale familie en begon met drummen toen hij slechts vijf jaar oud was.

‘As a live performer, Cohen is hard to beat’ Fran Hardcastle, LondonJazz

“Bassist Avishai Cohen, the undisputed star of the festival…” All About Jazz Romania

 “Avishai Cohen Trio “thrill” this Sunday in the greenery of Middelheim.” Le Soir Belgium

Bezetting/line up:
Avishai Cohen – (contra)bas & zang
Nitai Hershkovits – piano
Ofri Nehemya – drums

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★★ Albumrecensie Writteninmusic (Dick Hovenga)

Almah, vernoemd naar zijn 14 maanden oude dochter, is Avishai Cohen’s meesterstuk. Een album dat niet alleen een perfecte samensmelting van jazz en klassieke kamermuziek laat horen maar tevens het grote talent van de muzikanten.”

Lees de volledige albumrecensie.

★★★★ Recensie Trouw (Mischa Andriessen)

“Het intrigerende aan Cohens muziek is dat hij de traditie lijkt te gebruiken om vrijheid te vinden. De gecomponeerde stukken zijn telkens de basis voor een muzikaal avontuur dat alle kanten op kan, maar nooit los zand wordt omdat de muziek daarvoor te stevig verankerd zit.”