BarokOpera Amsterdam

De ontmaskering van Peter de Grote
Datum
zo 13 januari 2019
Tijdstip
20:15 Tijdschema
Locatie
Stadsschouwburg

Tijdschema

19:00Stadsschouwburg open
19:15Start inleiding
20:15Aanvang voorstelling
21:35Pauze
22:40Einde voorstelling

Tijden onder voorbehoud.

Theatraal vuurwerk en muzikale hoogstandjes

Wie was Peter de Grote eigenlijk? Rond deze vraag draait dit muziektheater vol (spraak)verwarring, verkleedpartijen, snorren en mutsen, theatraal vuurwerk en muzikale hoogstandjes. De beroemde tsaar wordt gezien als een verlicht vorst die vele hervormingen doorvoerde om zijn volk een beter leven te geven, maar ook als een grillig en gewelddadig man. De vragen die de Russen tot op de dag van vandaag bezig houden zijn: Was Peter nu een schurk of een heilige? Was hij er nu echt voor Rusland en het volk of dacht hij alleen maar aan zichzelf? Heeft hij het land verder gebracht of de Russische ziel verkocht? Hij inspireerde in ieder geval vele componisten, waaronder Donizetti, Grétry en Lortzing.

BarokOpera Amsterdam

BarokOpera Amsterdam neemt opera’s van deze drie componisten als uitgangspunt. De idealisering van Peter de Grote in de vele prachtige aria’s en koren – de nepnieuwsmachine van de negentiende eeuw – wordt ontmaskerd, afgewisseld door korte scènes en sketches.

Interview Frédérique Chauvet

De artistieke en muzikale leiding ligt in handen van Frédérique Chauvet. In deze video vertelt zij iets over de voorstelling en de muziek die gebruikt wordt tijdens de voorstelling.

artistieke en muzikale leiding: Frédérique Chauvet ∙ regie en teksten: Nynke van den Berg ∙ muziek: Donizetti, Grétry en Lortzing ∙ sopraan: Varvara Tishina tenor: Falco van Loon en Jacques de Faber bariton: Pieter Hendriks ∙ bas-bariton: Marc Panthus ∙ m.m.v. instrumentaal ensemble BarokOpera Amsterdam o.l.v. Antoinette Lohmann