Beirut

+ support: Helado Negro 1 recensie
Datum
do 4 april 2019
Tijdstip
20:00 Tijdschema
Locatie
De Oosterpoort, Grote zaal

Tijdschema

17:00Restaurant Tromp open
19:00Zaaldeur open
20:00Aanvang event

Prijstabel voor Beirut

Ongeplaceerd

Normaal € 31.50
Normaal
Ongeplaceerd € 31.50

Prijs inclusief € 4.00 servicekosten
Exclusief transactiekosten: € 1 (e-tickets) of € 3 (tickets per post)

Een combinatie van Oost Europese en Balkan folk, Westerse popmuziek, Amerikaanse indie-rock en wereldmuziek. Een bij elkaar geraapt zooitje, horen we je denken. Het tegendeel is waar. De muziek van Beirut is te omschrijven als een interessante kruisbestuiving van culturen en bevat een flinke dosis exotische invloeden. Het is van die muziek waardoor je opeens enorm graag de wereld rond wil reizen. Of, zoals OOR beschrijft, heimweemuziek. ”Ernaar luisteren heeft hetzelfde effect als kijken naar een zwart-witfilm – je verlangt terug naar een tijd die niet eens de jouwe is.” Donderdag 4 april staat Beirut in De Oosterpoort.

Zach Condon

Beirut is een Amerikaanse band uit Santa Fe, Nieuw Mexico die is ontstaan uit het solo project van Zach Condon. De Amerikaan liet zich tijdens een reis door Europa beïnvloeden door Italiaanse folk en feestmuziek uit de Balkan. Bij terugkomst in Amerika schreef hij de nummers voor het eerste album van Beirut, Gulag Orkestar (2006): een album met liedjes vol gipsy- en balkaninvloeden. Dit was het begin van een muzikale wereldreis.

De reis ging verder

Een jaar na Gulag Orkestar verscheen The Flying Club Cup (2007): een album dat flink leunde op de invloed van Franse chansons. Het tweeluik van de EP’s March of the Zapotec en Holland liet weer een ander geluid horen: die eerste werd naar verluidt ingespeeld met een 19-koppige Mexicaanse funeral band, op de andere EP leek Condon vooral te onderzoeken of elektronica hem ook lag. Het album The Rip Tide (2011) is misschien wel het meest persoonlijke album tot nu toe, samengesteld op basis van invloeden uit New York en thuisstad Santa Fe, de plek waar het klokje voor Zach tikt zoals het nergens tikt.

Pauze

Na het album The Rip Tide duurde het vier jaar voordat er een nieuw album werd uitgebracht. In 2012 stortte Zach – fysiek en mentaal uitgeput na een slopende tournee – in tijdens een zoveelste concertreeks in Australië. Daarbovenop kwamen een vechtscheiding, maar ook een depressie, een burn-out én een writer’s block die verwerkt moesten worden. Het was 2015 toen het nieuwe album No No No verscheen. Een album waarop minder invloeden van buitenaf te horen zijn en waarop de pijn die Zach heeft gevoeld niet wordt gemaskeerd. Donderdag 4 april is Beirut live te horen in De Oosterpoort.

Support: Helado Negro

Helado Negro is een van de namen waaronder Roberto Carlos Lange muziek produceert. Een combinatie van Indie rock en Latin music zorgen voor zomerse sferen en fijne songs. Hij gaat mee als support tijdens het optreden van Beirut.

Let op: vrije sta- en (een beperkt aantal) zitplaatsen

Let op: van elk gekochte kaartje wordt € 1,00,- gedoneerd aan PLUS1.org

Website Beirut 

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

Albumrecensie Rip Tide door OOR

”De verrassing zit ‘m in de wijze waarop ritme, melodie en stem geïntroduceerd worden, over elkaar heen buitelen en uiteindelijk samenkomen. Het maakt dat de muziek van Beirut heimweemuziek is. Ernaar luisteren heeft hetzelfde effect als kijken naar een zwart-witfilm – je verlangt terug naar een tijd die niet eens de jouwe is.” Lees hier de volledige recensie.