broeder Dieleman

3 recensies
Datum
do 15 november 2018
Tijdstip
20:00 Tijdschema
Locatie
Lutherse Kerk, Haddingestraat 23, 9711 KC Groningen

Tijdschema

19:30Kerkdeur open
20:00Aanvang concert

Alle tijden onder voorbehoud

Pop van eigen bodem
Elk seizoen de grootste namen uit de Nederlandse pop!
Bekijk hier het gehele aanbod Pop van eigen bodem.

Al jaren vult broeder Dieleman in het Zeeuws Vlaams dialect huiskamers en zalen in Zeeland met zijn eigenzinnig soort gospel vol zonde, zaligheid en zeewind. Op donderdag 15 november komt de zanger naar de Lutherse Kerk in Groningen.

broeder Dieleman

In 2012 debuteerde de zanger met het album Alles Is IJdelheid, waarmee hij ook buiten Zeeland als bijzonder muzikant werd geïntroduceerd. Inmiddels tourt hij het hele land door en bestaat zijn oeuvre uit drie albums, een EP en verschillende andere speciale projecten. Een van deze projecten is een split 7″ waarop Dieleman en Amerikaanse folkheld Bonnie ‘Prince’ Billie elkaars hits vertalen en coveren. De songs en eigen stijl van Broeder Dieleman worden nationaal en internationaal geprezen door pers, publiek en muzikanten als Blaudzun en Bløf.

Zeeland

Naast het Zeeuws dialect is vooral Zeeland zelf erg bepalend voor de muziek van broeder Dieleman; het alter ego van Tonnie Dieleman, een boomlange man met open armen uit Middelburg. Op de achtergrond van zijn poetische folkmuziek staat vaak het Zeeuwse landschap, bezongen als een oord vol mystiek. Zowel in zijn teksten als in de muziek zit ruimte en lucht. Het duurt zolang het duurt, maar uiteindelijk komt ieder lied aan bij de bestemming.

Komma

Dit najaar komt broeder Dieleman met een langverwacht volledig nieuw album, ‘Komma’ geheten. ‘Komma’ is een dubbelalbum en een fotoboek in één en verhaalt over het krekengebied van het Land van Axel. Bij elkaar vormt het een eerbetoon aan de mysterieuze kreken van Zeeuws-Vlaanderen, een land van waterkanten.

Kijk op de website van broeder Dieleman

Let op: Uitsluitend vrije zitplaatsen

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

OOR over het album 'Uut de Bron'

”Dieleman tekent, schrijft, verzamelt en ordent. Daar was hij als kind al mee bezig. Dat heeft met Uut De Bron een bloemlezing opgeleverd om stil van te worden.”

3voor12 over het album 'Uut de Bron'

”Zelden heeft een album op zo’n goede manier een cultuur kunnen laten overkomen via muziek, gesprekken, foto’s en tekst. ”

★★★★★ Albumrecensie Komma door De Volkskrant

”Komma is een prachtig, impressionistisch kunstwerk. Dieleman zingt met een vertellende zangstem. In Zeeuws dialect brengt Dieleman op Komma zo een voor de meesten onbekend stukje landschap tot leven, en komt wat hem zo fascineert steeds dichterbij.” Lees hier de volledige recensie.