Bruno Vanden Broecke/KVS

Missie 4 recensies
Datum
za 28 oktober 2017
Tijdstip
20:15 - 21:55
Locatie
Stadsschouwburg

Deze voorstelling is onderdeel van de Internationale Selectie 2017-2018.
> Bekijk de gehele selectie

“Veeg de agenda schoon. Dit is een absolute topervaring.” (Dagblad van het Noorden *****)

Acteur Bruno Vanden Broecke brengt zijn verpletterende monoloog opnieuw op de planken. ‘Missie’ kreeg in 2008 louter vijfsterrenrecensies in de pers en werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Vanden Broecke kruipt in de huid van een oude missionaris uit Congo die terugblikt op zijn leven. Hij praat over God, maar ook over vastzitten in de modder, misère en dreigende geweerlopen. “Meesterlijk smeedt Van Reybrouck geestige, ontroerende, woedende, schokkende en wanhopige momenten aaneen en laat ons verpletterd achter.”( NRC*****)

Eric Nederkoorn, journalist van Dagblad van het Noorden, zag ‘Missie’ in de Stadsschouwburg Amsterdam en schreef een vijfsterrenrecensie:

“Sprakeloos verlieten we de zaal. Hoe kan een acteur dit klaarspelen? (…) Missie is een monoloog uitgesproken door Vanden Broecke’s personage, de witte pater André Vervecken. Hij is met zijn 80 jaar met verlof terug in Antwerpen om daar zijn gouden jubileum te vieren…Hij neemt plaats achter een katheder, met achter zich slechts een zwart toneeldoek, om vanaf die plek het schouwburgpubliek te trakteren op een voorbereide feestrede, met papieren en al. Er schuilt een hoop vrolijkheid in zijn verhaal, maar pas op, achter de luchtigheid bevindt zich een oerwoud aan drama’s. Met een perfecte timing in de grappen, afgewisseld met de schitterend gespeelde haperingen van de ongemakkelijke feestredenaar, wordt het publiek op het verkeerde been gezet. Want ineens kan het gaan over de gruwelen die dictators als Lumumba, Mobutu en Kabili over het Congolese volk hebben uitgestort. (…) Missie is een absoluut pleidooi voor de monoloog in de grote zaal. Onmisbaar, als verhaal en als acteerprestatie.”

Lees de volledige recensie in het Dagblad van het Noorden. 

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck schreef de tekst van ‘Missie’ in de aanloop naar de publicatie van zijn non-fictieboek ‘Congo, een geschiedenis’, waarmee hij in 2010 zowel de AKO Literatuurprijs als de Libris Geschiedenis Prijs won. In de 35e Van der Leeuw-lezing op vrijdag 17 november spreekt David Van Reybrouck over het thema ‘Populisme en de dekolonisatie van Europa.

tekst: David Van Reybrouck | regie: Raven Ruëll | spel: Bruno Vanden Broecke | scenografie: Leo De Nijs | lichtontwerp: Johan Vonk | geluid: Dimi Joly

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★★ Dagblad van het Noorden

“Veeg de agenda schoon. Dit is een absolute topervaring.”

★★★★★ Dagblad van het Noorden

“Sprakeloos verlieten we de zaal. Hoe kan een acteur dit klaarspelen? (…) Missie is een absoluut pleidooi voor de monoloog in de grote zaal. Onmisbaar, als verhaal en als acteerprestatie. ”

★★★★★ NRC Handelsblad

“Meesterlijk smeedt Van Reybrouck geestige, ontroerende, woedende, schokkende en wanhopige momenten aaneen en laat ons verpletterd achter.”

★★★★★ de Volkskrant

“Een bijna noodzakelijke avond van bezinning, verwondering en ontroering. Het is aan de programmeurs van alle schouwburgen in Nederland om bij KVS te smeken deze voorstelling naar hun kunsttempels te halen.”