Busreis naar ‘Lost in the Greenhouse’

Vertrek vanaf de Oosterpoort om 17.00 uur 1 recensie
Datum
di 8 mei 2018
Tijdstip
17:00
Locatie
Locatievoorstelling

Busreis naar ‘Lost in the Greenhouse’ in de kassen van Sexbierum – al meer dan 15.000 kaarten verkocht

Vertrek uit Groningen: om 17.00 uur bij De Oosterpoort
Terugkomst in Groningen: rond ca. 23.45 uur De Oosterpoort

Dit jaar is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Er wordt groots uitgepakt met vele bijzondere projecten op bijzondere locaties. Eén daarvan is ‘Lost in the Greenhouse’, dat wordt uitgevoerd in een kassencomplex in het Friese Sexbierum. De voorstelling is nu al een grote hit; er zijn al meer dan 15.000 kaarten verkocht terwijl de voorstelling pas op 19 april in première gaat.

Lost in the Greenhouse

In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 presenteren Schouwburg De Lawei en Orkater in samenwerking met Theater De Koornbeurs: ‘Lost in the Greenhouse’. In een speciaal gekweekt decor van tomatenplanten wordt in het grootste kassencomplex van Friesland het tragische liefdesverhaal verteld van de Friese Klaske en de Poolse arbeider Wojtek. Het project kent een grote rolbezetting met onder meer ‘Maestro’ winnares Maartje van de Wetering, Leopold Witte, Poolse acteurs en talloze amateurspelers en muzikanten uit Friese toneel- en muziekverenigingen.

Tragische liefdesgeschiedenis

In de kassen bij Sexbierum werken Friese en Poolse arbeiders. Ze plukken er samen tomaten, komkommers en andere groenten Ze vormen een gemeenschap, een mienskip in een kunstmatig stukje Nederland. De jonge Polen hebben huis en haard verlaten. De Friezen zijn thuis, maar zien hun leefomgeving veranderen. Er wordt gewerkt, er wordt gefeest, er wordt gedronken. Er wordt geroddeld en geflirt.

Dan is er plotseling een lijk. Langzaam tekenen zich de contouren af van een tragische liefdesgeschiedenis. We volgen de jonge pool Wojtek. Vanaf het moment dat zijn moeder hem in laat zien dat hij in Polen geen toekomst heeft, tot aan zijn dramatische einde. Eén plukseizoen lang. Hij wordt hartstochtelijk verliefd op een Fries meisje. Is de breekbare Mienskip bestand tegen gevoelens van heimwee, verlies, wrijving en verlangen?

Bekijk de website van Orkater voor meer informatie.

Tekst: Geert Lageveen en Titus Tiel Groenestege | Regie: Titus Tiel Groenestege | Compositie: Radek Fedyk, Erik van der Horst | Spel: Leopold Witte, Redbad Klijnstra, Erik van der Horst, Maartje van de Wetering, Geert Lageveen, Maartje Goes, Gerben de Jong, Misja Nolet, Tim Schouten, Elisah Volgers, Rosa van der Vlugt en vele anderen | Decorontwerp: Michiel Voet | Lichtontwerp: Stefan Dijkman | Geluidsontwerp: Robert van Delft

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ Recensie Dagblad van het Noorden
“Orkater brengt drama van groot formaat.”
“Al die personages en lijntjes worden bij elkaar gehouden door een flitsende voorstelling met schitterende muziek.”