Collegium Vocale Gent

& Akademie fur Alte Musik Berlin
Datum
za 27 februari 2016
Tijdstip
20:15 - 22:10 Inleiding om 19:00
Locatie
De Oosterpoort

wereldsterren beeldmerk Onderdeel van de Wereldsterren. Programmeur Yvonne van den Berg haalt opnieuw de wereldtop binnen de klassieke muziek naar Groningen.

Händel: Funeral Ode for Queen Caroline / Händel: Ode to St. Cecilia

dirigent: Christian Curnyn ∙ sopraan: Klara Ek ∙ tenor: Thomas Hobbs

Marcus Creed vervangt dirigent Christian Curnyn, die vanwege ziekte moest afzeggen.

Händel op topniveau
Händel voorzag veel belangrijke gebeurtenissen van passende muziek. Zo schreef hij in 1737 het weinig uitgevoerde ‘Funeral Anthem for Queen Caroline’ (The Ways of Zion Do Mourn). Het stuk is soms ingetogen, maar bejubelt ook de talloze deugden van de overleden koningin, echtgenote van koning George II. Naar verluidt heeft Mozart zich door het werk laten inspireren voor zijn grootse ‘Requiem’.

Twee jaar later wijdde Händel zich aan een ode voor St. Cecilia, een cantate gebaseerd op een tekst van de Engelse dichter John Dryden. Er zijn meer musici die zich door de heilige Cecilia lieten verleiden tot prachtige muziek. Zo schreef Purcell in 1683 een groots eerbetoon. Maar geen enkele compositie maakte zoveel indruk als Händels ‘Ode for St. Cecilia’s Day’, een van de twee odes die hij opdroeg aan de beschermheilige van de muziek.
De werken worden uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en Akademie für Alte Musik Berlin, die beide garant staan voor vocale en instrumentale barokuitvoeringen van het allerhoogste niveau.

portemonneeloze pauzePortemonneeloze pauze bij klassieke concerten
Bij de meeste klassieke concerten is een drankje en de bewaakte garderobe bij uw toegangskaartje inbegrepen. Zo kunt u langer genieten van uw pauze. Indien er geen pauze is, dan staat er na afloop een drankje voor u klaar.