De Dijk

+ support Inge van Calkar 1 recensie
Datum
za 2 december 2017
Tijdstip
20:00
Locatie
De Oosterpoort, Grote zaal

Pop van eigen bodem
Elk seizoen de grootste namen uit de Nederlandse pop!
Bekijk hier het gehele aanbod Pop van eigen bodem.

Het concert op 2 december is uitverkocht! Er zijn nog wel kaarten voor het concert op 1 december.

De Dijk is meer dan een band, het is een baken. Je kunt zeggen: dat krijg je vanzelf als je het meer dan 35 jaar volhoudt, maar dat is te simpel. Bij Huub van der Lubbe en zijn mannen gaat het er vooral om hoe ze dat doen. Door nooit routine toe te laten, de geloofwaardigheid te bewaken en als groep altijd samen te vallen met het gevoel dat hun muziek verspreidt. Een gevoel dat alleen te omschrijven valt met grote woorden – hoop, gemeenschapszin, menselijkheid, een afkeer van cynisme – maar dat in hun liedjes steevast wordt teruggebracht tot tastbare proporties. Dat maakt het tot een hele geruststelling dat De Dijk nog steeds in een busje klimt om het land te doorkruisen.

Dat weten ze zelf heus wel. Maar wat moeten ze ermee? Leunen op een iconische status zou maar uitnodigen tot zelfgenoegzaamheid, en juist dan zou De Dijk niet langer De Dijk zijn. Allemansplein, hun meest energieke cd in tijden, waarop de Amsterdamse groep overduidelijk laat horen nog altijd hongerig te zijn – al is het lastig uit te leggen waarnáár. Het nummer ‘Overal en nergens’, waarin Huub van der Lubbe voor het eerst in zijn carrière het verschijnsel ‘bandje’ tot onderwerp heeft verheven, gaat over ‘het haast belachelijke idee dat je hét ooit een keer gaat bereiken’. ‘We weten inmiddels wel dat het perfecte optreden niet bestaat – of dat het er iedere avond is. Maar het gedroomde ding is de weg er naartoe. En dit lied zegt: bijna, bijna. Dat is een belangrijke reden om steeds weer in die bus te gaan zitten.’

Website De Dijk

Support: Inge van Calkar

De energieke en getalenteerde singer-songwriter Inge van Calkar zal het publiek opwarmen als support van De Dijk! Ze heeft sinds haar deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland inmiddels twee albums uitgebracht. In de tijd tussen haar eerste en tweede album is haar smaak, stijl en aanpak flink veranderd.

Ze heeft haar akoestische gitaar verruild voor een elektrische en haar songs zijn nu wat donkerder dan voorheen. Bands als Radiohead en Grizzly Bear behoren tot de muzikale aanknopingspunten, net als sterke vrouwen zoals PJ Harvey en Alanis Morrissette, terwijl ook de catchy popkant van Kylie doorsijpelt.

Website Inge van Calkar

Let op: vrije sta- en (een beperkt aantal) zitplaatsen.

Tickets: via this website, our box offices, local record store Plato and ticketmaster.nl

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ Volkskrant (Gijsbert Kamer)

“Knap hoe De Dijk met hun 17de studio album in 33 jaar toch weer weet te verrassen”.

Lees het volledige concertverslag van Volkskrant.