Donnie

'Donnie Gaat Kwijt Tour' 2 recensies
Datum
vr 19 april 2019
Tijdstip
20:00
Locatie
De Oosterpoort, Kleine zaal

Prijstabel voor Donnie

Ongeplaceerd

Normaal € 15,94
Normaal
Ongeplaceerd € 15,94

Prijs inclusief € 1,54 servicekosten
Exclusief transactiekosten: € 1 (e-tickets) of € 3 (tickets per post)

Pop van eigen bodem
Elk seizoen de grootste namen uit de Nederlandse pop!
Bekijk hier het gehele aanbod Pop van eigen bodem.

Young Kermit, Maradonnie, de mannelijke Marilyn Monroe, CELiNE DiONNiE. Ja, Donnie dus. Inmiddels zo ongeveer uitgegroeid tot de coolste rapper van Amsterdam. Op 19 april komt hij een bezoekje brengen aan De Oosterpoort. Hoe die avond eruit komt te zien? Één en al kekke fissa.

Snelleplangehype

Afgelopen zomer was daar opeens de snelle planga. Het begin van de hype ontstond tijdens een optreden van voormalig YouTube-ster Eenhoornjoost. Tijdens dit optreden maakte hij een filmpje voor zijn Instagramvolgers met – jawel –  een reflecterende zonnebril aka planga. Donnie, ook aanwezig bij het optreden, vond dit wel een hele snelle. Later maakte hij nog enkele video’s, waarin hij vertelt hoe ‘snel’ je kan gaan met zo’n ‘planga’. De filmpjes kregen vele honderden reacties. Achteraf zegt Donnie: ”Ik wist: oké, ik heb beet.”

Donnie?

Over zijn echte naam doet hij schimmig. Op Wikipedia stond hij bekend als Björn S.E. Ellerström, maar die naam is inmiddels verwijderd. Donnie is zelf liever bekend onder de namen Donald Scloszkie, De Fenomeen of Maradonnie. ”Ik hou mijn echte naam in het midden.” (De Volkskrant). De rapper associeert zichzelf liever met saus, tomatensaus wel te verstaan. ”Een heel andere saus dan die van Vjèze, Faberyayo en Willie Wartaal, dus ook al is de pasta hetzelfde, de smaak is anders.” (Het Parool). Wat hij hier precies mee bedoelt zal niemand ooit weten.

Inspiratie

De teksten van zijn liedjes noemt hij zelf spontaan, uit zijn leven gegrepen. ”Het is rauw, wordt snel gemaakt. Nadenken f*ckt met je creativiteit. En daarom maak ik m’n nummers in zo weinig tijd. Dat tempo houdt het echt, oprecht.” (Het Parool).

Na mixtape Leipie Van Het Plein verscheen eind vorig jaar debuutalbum Mannelogie, geproduceerd door niemand minder dan Jeugd Van Tegenwoordig-beatdokter Bas Bron. En dan had ‘ie ook nog een hit met darter Raymond van Barneveld (180 Linkerbaan)… Het kan niet op! Rechtstreeks vanaf het Leidseplein naar De Oosterpoort Groningen (inclusief Gucci-tasje natuurlijk) onder de noemer ”Donnie Gaat Kwijt Tour”. Dit gaat een stijlvol feestje worden.

Zie ook de website van Maradonnie.

Let op: vrije sta- en (een beperkt aantal) zit plaatsen.

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★ Albumrecensie BFMJT door festivalinfo.nl (Frank de Jong)

‘De rapper balanceert dunnetjes tussen geniaal gevonden en compleet afgezaagd.’ Lees hier de volledige recensie.

3voor12 over optreden Donnie op Pinkpop 2018

‘Donnie is de fenomeen. Hij is zo’n fenomeen dat ie eigenlijk een Grammy zou moeten krijgen. Niet voor zijn muziek, maar voor de persoon die hij is.’ Lees hier de volledig recensie.