Faso Danse Theatre

Kalakuta Republik 1 recensie
Datum
za 24 februari 2018
Tijdstip
20:15 Inleiding om 19:15
Locatie
Stadsschouwburg

Prijstabel voor Faso Danse Theatre

Eerste rang

Normaal € 32.50

Tweede rang

Normaal € 26.00
CJP/Collegekaart € 12.50

Derde rang

Normaal € 22.00
CJP/Collegekaart € 12.50

Vierde rang

Normaal € 16.50
CJP/Collegekaart € 12.50

Vijfde rang

Normaal € 8.50
CJP/Collegekaart € 8.50
Normaal CJP/Collegekaart
Eerste rang € 32.50
Tweede rang € 26.00 € 12.50
Derde rang € 22.00 € 12.50
Vierde rang € 16.50 € 12.50
Vijfde rang € 8.50 € 8.50

Prijs inclusief servicekosten
Exclusief transactiekosten: € 1 (e-tickets) of € 3 (tickets per post)

Deze voorstelling is onderdeel van de Internationale Selectie 2017-2018.
> Bekijk de gehele selectie

Faso Danse Theatre met een energieke dans geïnspireerd op het leven van Fela Kuti

Geïnspireerd door Fela Kuti, de Nigeriaanse uitvinder van de Afrobeat, componist, saxofonist, orkestleider maar ook politiek activist, creëert de Belgisch-Burkinese choreograaf, Serge Aimé Coulibaly een nieuwe voorstelling waarin het politieke niet enkel een vage dramaturgische ondertoon is.

Zes dansers op scène. Dat worden er even later zeven. Uit dat aantal groeit een eindeloze reeks variaties van figuren en bewegingen als metaforen voor de dwingende urgentie om te leven… Een politieke reflectie die door het lichaam raast. Een bewegingstaal gemarkeerd door het traditionele repertoire, door het shaken in nachtclubs en door de jazz, maar finaal een volledig nieuwe dans die verder raast, ongehinderd door waar ze vandaan komt.

Het scènebeeld verwijst zowel naar onze huidige politieke en sociale wereld als naar de Shrine, een hybride mythische plaats, zowel tempel als nachtclub, waar Fela Kuti zong over hoop en opstand na een gebed met zijn publiek. Kalakuta Republic was de naam van zijn residentie, gelegen aan de rand van Lagos. Een plaats die hij beschouwde als een onafhankelijke republiek. De geest van Fela, boegbeeld van het verzet in West-Afrika en bron van inspiratie voor velen, loopt als een rode draad door deze voorstelling.

Serge-Aimé Coulibaly zelf vertolkt de rol van de verteller. Identificatie met Fela Kuti? Of gewoon zichzelf, een geëngageerd kunstenaar verwikkeld in een wereld van tegenspoed en tegelijk onder de indruk van het effect van het immense verlangen naar vrijheid van de Burkinese jeugd van vandaag dat leidde tot een grote omwenteling?

Zoals Slavoj Zizek de diverse anti-gouvernementele bewegingen al jaren waarschuwt: het is niet erg ingewikkeld om een massa bij elkaar te brengen en te roepen dat er dingen moeten veranderen, wat belangrijk is, wat er gebeurt op de dag na de opstand.

Kalakuta Republik is noch een biografie van Fela Kuti noch een musichall met het werk van de muzikant. Het is een zinderend onderzoek naar artistiek engagement en wat dat kan teweegbrengen. Een voortelling met een aanstekelijke energie. Een stukje Afrika zonder clichés. Een Afrika in een geglobaliseerde wereld waar Serge-Aimé Coulibaly en zijn generatie kunstenaars zich voor engageren en dat ze onder de aandacht willen brengen.

Meer informatie Faso Danse Theatre

Energetic dance based on Fela Kuti’s life
‘Kalakuta Republik’ is a dance show based on the life of legendary Nigerian musician Fela Kuti, figurehead of the resistance in West Africa and source of inspiration for many. Belgian-Burkinabe choreographer Serge Aimé Coulibaly was inspired as well and adapted Kuti’s battle to an energetic and engaged dance performance. To stirring music, based on Kuti’s afrobeat, Coulibaly and his dancers pay attention to Africa, but without the clichés. “Coulibaly magically unites music, dance, and the African revolution.” (La Libre Belgique)

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ La Libre Republique

“Coulibaly verenigt op een magische manier muziek, dans en de Afrikaanse revolutie.”