Godspeed You! Black Emperor

In samenwerking met VERA 1 recensie
Datum
za 31 oktober 2015
Tijdstip
20:30
Locatie
De Oosterpoort

Let op: vrije sta- en zitplaatsen.

Op zaterdag 31 oktober komt Godspeed You! Black Emperor exclusief naar Groningen. Het zal de enige show zijn in Nederland.

Ze worden de vaandeldragers van de Postrock genoemd, het vrij lastig te doorgronden collectief Godspeed You! Black Emperor, bestaande uit een wisselende samenstelling van muzikanten en visuele kunstenaars uit Montreal, Canada. Halverwege de jaren ’90 gevormd, deden ze al snel van zich spreken met het debuut album “F♯ A♯ ∞”. De Europese tour die volgde, bracht ze in VERA, waarbij ze direct de titel ‘Beste concert van 1998’ in de wacht sleepten tijdens de jaarlijkse VERA Poll.

Een nieuwe favoriet was geboren, maar wel eentje die graag buiten de lijntjes kleurt. In de jaren die volgden, werden namelijk meerdere zijpaden bewandeld, waarvan Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band en Fly Pan Am de meest interessante projecten bleken. Gelijkgestemde bands als Mogwai en Explosions in the Sky deden ondertussen meerdere malen Groningen aan en bewezen dat Postrock nog altijd een geliefd genre is.

In 2010 kondigde Godspeed You! Black Emperor, na een winterslaap van acht jaar, plotseling een tour aan, die onder andere langs een stijf uitverkocht Paradiso voerde. Dat het weer opstarten van de machine niet eenmalig was, bewees het in 2012 verschenen ‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend!’, een prachtplaat volgestopt met het idioom waar GYBE zich vaker van bediende, en werd het met hernieuwde passie gebracht. Hetzelfde geldt voor het dit jaar verschenen “Asunder, Sweet and Other Distress”, waar deze tournee aan gekoppeld is. Verwacht een betoverende en hypnotiserende postrock show, gebracht met orkestraal bombast en ondersteund door experimentele visuals.

Samenwerking
Het concert van Godspeed You! Black Emperor is een samenwerking tussen de twee Groningse podia VERA en De Oosterpoort.

Voorprogramma: Tashi Dorji
Het voorprogramma van Godspeed You! Black Emperor is Tashi Dorji. Tashi Dorji is een Bhutaanse gitarist die meditatieve gitaarexcursies en vrije improvisaties maakt van blues en flamenco. Door een snel groeiende live reputatie en een druk release schema lijkt Tashi Dorji opgenomen te zijn in het kleine groepje underground stergitaristen zoals Sir Richard Bisschop en Bill Orcutt.

 

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ Albumrecensie Nieuwe Revu (Vincent Cardinaal)

“De nieuwe cd bewijst dat eens te meer. Individuele tracks noemen is zinloos, dit onderga je van start tot finish. Hun specialiteit is nog steeds lange tracks vol drones & dreiging. Hier krijgen we er vier in veertig minuten te verstouwen.” “Stemmen en orgels zorgen voor fraaie rustpunten. Godspeed blijft enig in zijn soort.”