Hamon Martin Quintet

Datum
za 26 maart 2016
Tijdstip
20:30
Locatie
De Oosterpoort, Kleine zaal

Let op: uitsluitend vrije zitplaatsen.

Net als Ierland en Schotland heeft ook Bretagne een Keltische achtergrond en een rijke en levendige muziektraditie. En daar waar de Schotten en Ieren graag in de pub hun muziek spelen en beleven, doen de Bretonnen dat tijdens het Fest Noz; een avondvullend openlucht feest met live muziek, dans, eten en drinken.

De meeste dorpen en steden in Breizh (Bretons voor Bretagne) houden deze traditie in ere en net als in Ierland en Schotland kennen jong en oud de muziek én de bijbehorende dansen. Die dansen zijn vaak groepsdansen, een sociaal gebeuren dus waar je relatief makkelijk bij kunt instappen; vaak ligt hun oorsprong in bijv. het werk op het land en kun je in de patronen nog het zaaien en oogsten ontdekken. Uiteraard hoort er muziek bij die dansen die overigens fraaie namen hebben als Andro, Bourrée, Branle, Gavotte, Plinn en Rondeau.

Een van de toonaangevende en meest interessante vertegenwoordigers van de Bretonse folk scene is het Hamon Martin Quintet. Deze band geldt als dé referentie voor deze feestelijke en swingende dansmuziek. Al ruim tien jaar duiken deze vijf Bretonnen in de Fest Noz muziek van hun regio (Haut Bretagne) en steken ze die traditie in een modern en zeer dansbaar jasje. De band mixt de altijd aanstekelijke Bretonse muziek met Arabische en Indische invloeden, onverwacht geïmproviseerde wisselingen in de melodieën en verrassende ritmische patronen. Zanger en caller Mathieu Hamon wordt bijgestaan door Janick Martin (trekharmonica), Erwan Hamon (bombarde, dwarsfluit), Ronan Pellen (snaren) en Erwan Volant (bas). En, uiteraard mag er gedanst worden!

Website Hamon Martin Quintet