English

Het Nationale Theater

De hereniging van de twee Korea's 3 recensies
Datum
za 28 april 2018
Tijdstip
20:15 - 22:00
Locatie
Stadsschouwburg

De hereniging van de twee Korea’s van Het Nationale Theater is een licht absurdistische aaneenschakeling van twintig herkenbare scènes over de lusten en lasten van de liefde. Negen acteurs spelen in regie van Eric de Vroedt 51 rollen in een voorstelling die tintelt als een glas champagne!

Vlak voordat hij zijn jawoord geeft, bekent een aanstaande bruidegom dat hij ook heeft gezoend met de zus van de bruid…én haar zussen…én vriendinnen. Een oude man bezoekt elke dag zijn echtgenote, die haar geheugen is verloren. Twee hartsvrienden raken in gevecht nadat de één bekent dat hij de ander vroeger maar onaangenaam vond. Een buurman en buurvrouw proberen hun liefde voor elkaar te bedwingen, terwijl hun echtgenoten elkaar op de gang luidruchtig bespringen. En nog zestien andere liefdessituaties in De hereniging van de twee Korea’s van Het Nationale Theater.

Romantische komedie in het theater

In De hereniging van de twee Korea’s toont de Franse schrijver Joël Pommerat ons de zeer menselijke lusten en lasten van de liefde: prille liefde, uitgedoofde liefde, verboden liefde, liefde tussen vrienden, nooit vergeten liefde. Echt iets voor liefhebbers van de film Love Actually en Netflix-series zoals You me her, Easy en Love.

Regisseur Eric de Vroedt

Na de scherpe, actuele en politieke voorstellingen RACE en The Nation vond regisseur Eric de Vroedt het tijd voor een speelse, ontroerende en troostrijke voorstelling over het leven en de liefde. Daarom komt hij nu met De hereniging van de twee Korea’s.

Waarom heet deze voorstelling De hereniging van de twee Korea’s?

“Toen we elkaar leerden kennen was alles perfect. Wij waren twee helften die ooit waren gesplitst en elkaar hadden terugvonden. Fantastisch.  Alsof Noord- en Zuid-Korea hun grenzen hadden geopend en zich herenigden en er mensen samenkwamen die elkaar al die jaren niet hadden mogen zien. Het was één groot feest, we voelden dat we verbonden waren en we wisten dat die band heel ver terugging.” Zegt een man in de voorstelling tegen zijn eigen vrouw die leidt aan geheugenverlies.

 

Tekst: Joël Pommerat | Regie: Eric de Vroedt | Acteurs: Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Keja Klaasje Kwestro, Genelva Krind, Emmanuel Ohene Boafo, Alwin Pulinckx, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Betty Schuurman

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ Recensie Dagblad van het Noorden

“De topcast weet qua timing en typering wel raad met alle geschakelde verwikkelingen.”

★★★★ Recensie de Volkskrant

“Het is niet voortdurend schaterlachen en dijenkletsen bij de Korea’s, eerder zacht grinniken en je laten verrassen. De timing van de acteurs is onberispelijk, toegesneden op de licht-absurdistische komedie.”

★★★★ Recensie Trouw

“De snelle wisseling van verhaallijnen vraagt om uitbundig en precies getimed spel. En dat brengen deze acteurs met overgave (…) een feestje, deze voorstelling.”