Het Zuidelijk Toneel & De Nieuwe Oost

Over de natuur van de dingen 2 recensies
Datum
di 19 februari 2019
Tijdstip
20:15 Tijdschema
Locatie
Stadsschouwburg

Tijdschema

19:15Stadsschouwburg gaat open
20:15Aanvang voorstelling
21:30Einde voorstelling

Alle tijden onder voorbehoud

Deze voorstelling hoort bij een reeks toneel-op-toneel voorstellingen. Bekijk alle voorstellingen hier.

Over de natuur van de dingen – Lowie van Oers | De Nieuwe Oost & Het Zuidelijk Toneel

Reisverhaal over mensen die maar niet van hun plek komen.
Een meisje loopt na een eindexamenfeest naar huis. Klaar om de wereld te ontdekken raakt ze verdwaald in de wijk waar ze al haar hele leven woont. Ze herkent de straten niet, de huizen heeft ze nooit eerder gezien.
Een man ligt wakker in de slaapkamer van een huis dat veel te groot is voor hem en zijn dochter. Sinds de dood van zijn vrouw heeft hij het idee dat de tijd niet meer gelijkloopt. Hij stapt uit bed, loopt de tuin in en kijkt naar boven.
Daar ergens zweeft een astronaut, eenzamer dan wie ook, steeds iets verder weg.
In 2016 schreef en speelde Lowie van Oers de veelgeprezen solo TURING (Theaterkrant *****), een persoonlijke monoloog over de beroemde wiskundige Alan Turing en de liefde voor het denken. Suze Milius regisseerde de voorstelling. Met Over de natuur van de dingen – losjes geïnspireerd op de Rerum Natura, het leerdicht over geluksfilosoof Epicurus – zetten ze de samenwerking voort.

Regisseur Suze Milius ontving op het Nederlands Theater Festival de Erik Vos Prijs 2018, de prijs voor bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers. Milius krijgt de prijs voor haar ‘empathische en rijke visie op de intermenselijke uitwisseling’, die ‘nieuw, overtuigend en belangwekkend’ is volgens de jury.

Tekst: Lowie van Oers | Regie: Suze Milius | Roel Swanenberg, Sanne den Hartogh, Lowie van Oers, Eva Zwart | Set design: Studio Dennis Vanderbroeck | Muziek: Christiaan Verbeek | Dramaturgie: Janine Brogt | Artistiek advies: Eve Hopkins en Piet Menu | Publiciteitsbeeld: Sanne Zurne | Productie: De Nieuwe Oost en Het Zuidelijk Toneel

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★ Theaterkrant

”De grote kracht van Over de natuur van de dingen schuilt in de tekst van Van Oers die een alledaags, klein en groot, persoonlijk en juist universeel, familiedrama een nieuwe en meer filosofische lading geeft.”

★★★ de Volkskrant

”Op het grote vierkante speelvlak gaat af en toe de lichtinstallatie naar beneden – meer effect heeft deze tekst van Lowie van Oers, geregisseeerd door Suze Milius, niet nodig. Het noopt tot aandachtig luisteren en onderlinge verbanden proberen te leggen. ”