Het Zuidelijk Toneel & De Verwondering

MARX (Frank Lammers) 3 recensies
Datum
za 17 maart 2018
Tijdstip
20:15 - 21:25
Locatie
Stadsschouwburg

Verafgood en vervloekt filosoof

Frank Lammers kruipt voor de theatervoorstelling MARX in de huid van een van de grootste filosofen: Karl Marx. Geen denker drukte een groter stempel op de wereldgeschiedenis dan Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. Maar geen filosoof zaaide ook zoveel verdeeldheid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, werd hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen.

Hij werd beschouwd als afgod en bevrijder, maar plaveide ook de weg naar de hel: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’. In deze tweede voorstelling in de filosofenreeks van Het Zuidelijk Toneel combineert schrijver, regisseur en filosoof Stefaan Van Brabandt theater, honger naar kennis en een gezonde portie verwondering om met de ogen van nu te kijken naar Marx’ erfenis. In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is ‘MARX’ een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

Frank Lammers (Mierlo, 1972) studeerde in 1995 af als acteur aan de Toneelschool Amsterdam. Daarna speelde hij bij diverse theatergezelschappen, waaronder het RO Theater, het Noord Nederlands Toneel (NNT) en ZT Hollandia. Hij speelde meerdere rollen bij het NNT in de afgelopen jaren, zoals de hoofdrol in ‘Promentheus’ en ‘Low Yo Yo Stuff’.  Voor zijn rol in ‘Onder Mannen’ (NNT, 2001) won hij een Arlecchino. Tegenwoordig werkt hij als freelance acteur. In 2013 was hij te zien in de Zuidelijk Toneel productie ‘To be or not to be’.

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

Trouw

“Frank Lammers maakt als Marx een authentieke, charmante indruk.”

Nederlands Dagblad

“Marx laat je niet onberoerd… Knappe monoloog, bijzonder goed gespeeld, terechte verwijzing naar de actualiteit, een mooi geheel.”

Eindhovens Dagblad

“Lammers zet een straffe Marx neer… Wat een sterke tekst van Van Brabandt. Dit zijn geen woorden die zinnen vormen, maar betekenisvolle zaken die nog dagenlang in mijn hoofd blijven wolken.”