Hofesh Shechter Company

Grand Finale 3 recensies
Datum
vr 15 februari 2019
Tijdstip
20:15 Tijdschema
Locatie
Stadsschouwburg

Tijdschema

18:00Eenakter: Israëlisch diner (apart te bestellen)
20:15Aanvang voorstelling
21:10Pauze
22:00Einde voorstelling

Tijden onder voorbehoud.

Deze voorstelling is onderdeel van Internationale Selectie
Bekijk de hele selectie

Ruig en onorthodox, dynamisch en opwindend

De Brits-Israëlische choreograaf, danser en componist Hofesh Shechter is de rockster van de moderne dans. Hij valt niet alleen op door zijn indrukwekkende dansstukken, maar ook omdat hij – van oorsprong popmuzikant – bij zijn werk zelf de muziek componeert.

Dans en live muziek

Hofesh neemt vaak zeer duidelijk stellingname in maatschappelijke kwesties en dat zie je terug in zijn werk dat te omschrijven valt als ruig, onorthodox, dynamisch en opwindend. Tien dansers en vier livemuzikanten brengen ‘Grand Finale’ op de planken in krachtige solo’s en snel wisselende formaties. De voorstelling ademt een sfeer alsof het einde der tijden nabij is. Er wordt gedanst op de vulkaan, langs het randje van de afgrond. Maar aan de einder gloort er hoop. Want waar iets eindigt, begint iets nieuws.

“With so many fine elements – music, staging, performance and a hard-won lightness of tone – Grand Finale ranks among Shechter’s most sophisticated creations.” (The Guardian****)

Hofesh Shechter

Hofesh Shechter volgde zijn opleiding aan de Jerusalem Academy for Dance and Music waarna hij tot de Batsheva Dance Company in Tel Aviv toetrad. Hier werkte hij met artistiek directeur Ohad Naharin. In Tel Aviv begon hij aan een studie drum en percussie, waarna hij begon te experimenteren met eigen muziek en deelnam aan verschillende projecten met dans, theater en body-percussion.

In 2008 richtte Shechter zijn internationaal toerende Hofesh Shechter Company op. Voor Nederlands Dans Theater maakte hij ‘Clowns’, dat vijf sterren kreeg van de Theaterkrant: “Beangstigend goed.”

Dansprogrammeur Henk Kuiper

“Ik probeer dit gezelschap al zes jaar te boeken en was er een keer heel dichtbij, toen op het laatste moment gewijzigde tourneeplannen roet in het eten gooiden. Want Hofesh Shechter Company behoort tot de Champions League van de internationale dans en is wereldwijd zeer gewild. Maar nu is het dus eindelijk gelukt! En daar ben ik zeer blij mee, want de projecten van Hofesh Shechter zijn een belevenis van de bovenste plank. Zijn voorstellingen dompelen de bezoeker onder in een adrenaline rush van nu eens kolkende, dan weer uitermate verstilde dans. In een dynamiek die onvergelijkbaar is met andere gezelschappen. Een klein jaar geleden was ik in Amsterdam bij de Nederlandse première van ‘Grand Finale’ en na afloop stond de zaal als één man op voor een zeer ovationeel applaus dat minutenlang aanhield.”

Ga voor meer informatie naar: www.hofesh.co.uk

Spectacularly bold and ambitious

Internationally celebrated choreographer Hofesh Shechter’s latest work, ‘Grand Finale’, is a spectacularly bold and ambitious new piece featuring 10 dancers and six musicians.

‘Grand Finale’

‘Grand Finale’ is at once comic, bleak and beautiful, evoking a world at odds with itself, full of anarchic energy and violent comedy. Filtering this irrepressible spirit, Shechter creates a vision of a world in freefall: part gig, part dance, part theatre and wholly original.

“With so many fine elements – music, staging, performance and a hard-won lightness of tone – Grand Finale ranks among Shechter’s most sophisticated creations.” (The Guardian ****)

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

The Observer

“The ultimate dance macabre. (…) Hofesh Shechter’s existential anguish and his often beautiful choreography fight to the death.”

★★★★★ Theaterkrant over zijn stuk ‘Clowns’, gedanst door NDT:

“Beangstigend goed.”

★★★★ The Guardian

“With so many fine elements – music, staging, performance and a hard-won lightness of tone – Grand Finale ranks among Shechter’s most sophisticated creations.”