Introdans

Kylian4all (6+)
Datum
zo 15 april 2018
Tijdstip
14:30
Locatie
Stadsschouwburg

Prijstabel voor Introdans

Eerste rang

Normaal € 12.50

Tweede rang

Normaal € 10.00

Derde rang

Normaal € 8.50

Vierde rang

Normaal € 6.50

Vijfde rang

Normaal
Eerste rang € 12.50
Tweede rang € 10.00
Derde rang € 8.50
Vierde rang € 6.50

Prijs inclusief € 3.50 servicekosten
Exclusief transactiekosten: € 1 (e-tickets) of € 3 (tickets per post)

Feestelijke reis door het werk van Jiří Kylián

Deze familievoorstelling van Introdans vormt een fraaie reis door de tijd en het veelzijdige werk van maestro Jiří Kylián: van de theatrale en luchtige potpourri ‘Trompe L’Oeil’, via het humoristische en speelse ‘Sechs Tänze’ naar het wonderbaarlijke ‘Indigo Rose’, dat een prachtig inkijkje biedt in de inventiviteit en fantasie van de Tsjechische choreograaf. Als kers op de taart wordt het uitbundige ‘Chapeau’ gedanst, een première voor Introdans. Het is een bruisend en feestelijk ballet op muziek van onder meer Prince, gemaakt voor het vijfentwintigjarige troonjubileum van koningin Beatrix in 2005. Kylián liet zich inspireren door de omvangrijke hoedencollectie van onze voormalige vorstin.

Ton Wiggers en Roel Voorintholt ontvingen in 2016 de Jiří Kylián Ring voor hun grote verdiensten voor de dans in Nederland. Een kroon op het werk van de algemeen directeur en artistiek directeur van Introdans en een van de aanleidingen voor dit programma.

Jiří Kylián

Jiří Kylián (Praag, 1947) volgde zijn dansopleiding aan de school van het Nationale Ballet en het conservatorium in zijn geboortestad Praag en The Royal Ballet School in Londen. Na zijn opleiding danste hij bij het Stuttgarter Ballett. In 1975 werd hij artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater, dat hij  internationaal op de kaart zette. In 1999 droeg Kylián de artistieke leiding van het Nederlands Dans Theater over, maar hij bleef nog tot 2009 als huischoreograaf aan het gezelschap verbonden.

Wereldberoemd werd Kylián in de jaren zeventig en tachtig met zijn neoklassieke choreografieën met folkloristische motieven, sterk emotioneel, en vol virtuoos, soepel partnerwerk. In de jaren negentig werd zijn vocabulaire grilliger, weerbarstiger, er was vaker sprake van duistere emoties en onbehagen. Gaandeweg werd zijn danstaal soberder maar niet minder complex. Elke beweging lijkt bij Kylián vanuit een innerlijke emotie te komen, waarbij elk detail, hoe watervlug en flitsend ook, getuigt van een ingehouden spanning en een volkomen beheersing.

Ga voor meer informatie naar de website van Introdans.

Choreografieën Jiří Kylián: ‘Chapeau’, ‘Trompe L’Oeil’, ‘Sechs Tänze’, ‘Indigo Rose’
Intermezzi: twee filmdelen uit de choreografie ‘Birth-Day’