Metropole Orkest Big Band

speelt Quincy Jones
Datum
ma 10 maart 2014
Tijdstip
20:30
Locatie
De Oosterpoort

Dit is 1 van de vele jazztoppers die dit seizoen komt. Welke interessante jazzartiesten nog meer?

Kaartverkoop: kassa De Oosterpoort, Tromspingel 27 (ma t/m za: 12.00 tot 18.00 uur) & website De Oosterpoort, Plato en ticketmaster.nl

U betaalt per ticket € 2,50 servicekosten. Dit bedrag wordt in het bestelproces toegevoegd.
Indien u bij Ticketmaster kaarten koopt, gelden afwijkende servicekosten.

Let op: uitlsuitend vrije zitplaatsen. De bar is tijdens het concert gesloten.

De Metropole Orkest Big Band speelt composities en arrangementen van levende legende Quincy Jones. De producer van het best verkochte album ooit, Michael Jackson’s ‘Thriller’, maakte in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw furore als jazzmuzikant en bandleider. De muziek die Jones in die tijd voor big band schreef is gereconstrueerd door dirigent Vellu Halkosalmi en wordt met de zegen van de meester zelf uitgevoerd door de big band van het Metropole Orkest.

Het grote publiek kent Quincy Jones vooral van zijn grote successen in de pop- en filmmuziek (met 79 Grammy nominaties en 27 keer winst is hij ongeëvenaard) begon hij zijn muzikale carrière als jazzmuzikant. In de jaren ‘50 van de 20e eeuw speelde hij als trompettist met jazzgiganten als Dinah Washington en Dizzy Gillespie, en ontwikkelde hij zich tot arrangeur/componist en bandleider. De Metropole Orkest Big Band eert Jones’ enorme oeuvre met een programma van zijn allerbeste bigbandcomposities en arrangementen uit de jaren 1956 tot 1963. Het programma behelst onder klassiekers van albums als ‘This Is How I Feel About Jazz’ (1956), ‘The Birth of a Band!’ (1959), ‘I Dig Dancers’ (1960) en ‘The Quintessence’ (1961).

Deze big band albums zijn nog immer geliefd en verkrijgbaar, maar toch wordt de muziek sinds de jaren ‘60 zelden live gespeeld. Dat heeft vooral een praktische reden: de composities en arrangementen zijn nooit uitgegeven als bladmuziek en de originele partituren van Quincy Jones zijn niet bewaard gebleven. Daar kwam verandering in toen de Finse componist/arrangeur en dirigent Vellu Halkosalmi na tien jaar vruchteloos zoeken besloot de muziek van de oude platen te vertalen naar bladmuziek. Door inmenging van een geïnteresseerde John Clayton – in het verleden verbonden aan het Metropole Orkest als gastdirigent – kwam de Fin uiteindelijk in contact met Quincy Jones. Met hulp van de oorspronkelijke arrangeur werd het programma ‘This is how I feel about jazz’ samengesteld. Deze concertserie is een unieke mogelijkheid om dit repertoire in Nederland uitgevoerd te horen.

Hoewel het Metropole Orkest meestal in volledige bezetting optreedt, worden zo nu en dan de strijkers thuis gelaten om met de fantastische big band het podium te betreden. Vele jaren achtereen was er een jaarlijkse Metropole Orkest Bigband tour, waarbij de bigband de muziek speelde van grote arrangeurs-orkestleiders die dan ook zelf gevraagd werden om de bigband te leiden. De Metropole Orkest Bigband gaf concerten met vele grote jazzsolisten uit binnen- en buitenland. De Big Band staat deze concertserie onder leiding van Vellu Halkosalmi. Vellu is sinds 2003 aan het orkest verbonden als arrangeur, na een succesvolle deelname aan de internationale Arrangers Workshop die jaarlijks door het Metropole Orkest wordt georganiseerd.