Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2)

Sum thoughts 2 recensies
Datum
vr 30 maart 2018
Tijdstip
20:15 Inleiding om 19:00
Locatie
Stadsschouwburg

Prijstabel voor Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2)

Eerste rang

Normaal € 27.50

Tweede rang

Normaal € 22.00
CJP/Collegekaart € 12.50

Derde rang

Normaal € 18.50
CJP/Collegekaart € 12.50

Vierde rang

Normaal € 14.00
CJP/Collegekaart € 12.50

Vijfde rang

Normaal € 7.00
CJP/Collegekaart € 7.00
Normaal CJP/Collegekaart
Eerste rang € 27.50
Tweede rang € 22.00 € 12.50
Derde rang € 18.50 € 12.50
Vierde rang € 14.00 € 12.50
Vijfde rang € 7.00 € 7.00

Prijs inclusief servicekosten
Exclusief transactiekosten: € 1 (e-tickets) of € 3 (tickets per post)

Rijke schakering van dans

Nederlands Dans Theater presenteert in de Stadsschouwburg Groningen ‘Sum Thoughts’, een rijke schakering van lyrische en experimentele dans door nieuw en gevestigd talent. Huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot voegen een nieuw ballet aan hun al indrukwekkende NDT-oeuvre toe. Voormalig NDT-danser Marina Mascarell vertaalt in haar allereerste creatie voor het gezelschap haar maatschappelijke betrokkenheid op poëtische en beeldende wijze in dans. Naast deze stukken brengt NDT 2 ‘Short Cut’ (1999) van grootmeester Hans van Manen en Edward Clugs ‘Mutual Comfort’ (2015), waarin de dansers ietwat nerveuze en korte bewegingen uitvoeren in een gedetailleerde choreografie. “Het sober opgezette ‘Mutual Comfort’ is een gevarieerde reeks ontmoetingen in duo’s en trio’s tussen vier dansers, wezens die in hun perfectie en gedrag – minimaal, maar ook cartoonesk – iets onwerkelijks hebben.”(de Volkskrant****)

Edward Clug ‘Mutual Comfort’

Edward Clugs choreografie is gedetailleerd en scherp gedefinieerd. Zijn meest onderscheidende bewegingskenmerk is de ‘stuiptrekking’ waarin lichamen nerveuze en korte bewegingen maken die kunnen worden geïnterpreteerd als een bepaalde vorm van interpunctie; een erkenning van het ritme. Als choreograaf is Clug geïnteresseerd in het benadrukken van de individuele ervaring door middel van een frisse aanpak. Zijn werk neigt daardoor naar het benadrukken van een persoonlijke ervaring die voortkomt uit het proces van de creatie, dat wordt geleid door het onderstrepen van menselijke tegenstellingen met verrassende momenten van schoonheid en spontane ironie tot gevolg.

Hans van Manen ‘Short Cut’

“Voor deze choreografie was ik eigenlijk op zoek naar één lang adagio. Toen ik bij toeval in de auto deze strijkkwartetten van Jacob ter Veldhuis hoorde, was ik buitengewoon verrast. Ik werd getroffen door de tonaliteit, door het poëtische in de muziek en door het stuwende ritme. Ritme is immers, zoals Balanchine ooit zei, de bodem van de danskunst. De aantrekkingskracht van dit ballet is op de grond. Er wordt weinig in gelift. Alles is naar de grond toe gericht. De choreografie plakt aan de grond. Voor mijn gevoel sluit dat precies aan bij wat Jacob ter Veldhuis in zijn muziek doet. ” Hans van Manen

Abundant variegation of dance

‘Sum Thoughts’ is an abundant variegation of lyrical and experimental dance, performed by both new and established talents. House choreographers Sol León & Paul Lightfoot add a new ballet to their already impressive NDT oeuvre. Former NDT dancer Marina Mascarell translates her societal concern into poetic and expressive dance. Next to these dances, NDT 2 performs grandmaster Hans van Manen’s ‘Short Cut’ (1999) and Edward Clug’s ‘Mutual Comfort’ (2015), in which the dancers move somewhat nervously and tightly performing a detailed choreography.

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ de Volkskrant over 'Mutual Comfort' (2015)

“Het sober opgezette Mutual Comfort is een gevarieerde reeks ontmoetingen in duo’s en trio’s tussen vier dansers, wezens die in hun perfectie en gedrag – minimaal, maar ook cartoonesk – iets onwerkelijks hebben.”(de Volkskrant****)

★★★★ Theaterkrant over 'Mutual Comfort' (2015)

“Edward Clug laat met Mutal Comfort juist zien hoe verrassend eenvoud kan zijn.”