Nederlands Dans Theater 2

Miller/Lee/Van Manen/Kylian 3 recensies
Datum
di 20 november 2012
Tijdstip
20:15 - 22:35 Inleiding om 19:15
Locatie
Stadsschouwburg

Adembenemende, jonge dansers

Twee krachtige balletten uit het repertoire van NDT’s maestro’s Jirí Kylián en Hans van Manen staan naast twee wereldpremières van dansmakers (Andrea Miller en Douglas Lee) in compleet andere stijlen. In ‘Sleepless’ – “adembenemend en komisch”, aldus Trouw – ruimt Jirí Kylián een belangrijke plaats in voor het decor, dat illusies en fantasieën creëert. Met het dynamische kwartet ‘Simple Things’ toont Hans van Manen zich een meester van de eenvoud. “Met Van Manens helderheid en muzikaliteit, en de ongelofelijke lichtheid en kracht van de NDT 2-dansers, is dit verhaal niet mis te verstaan”, schreef de Volkskrant.

 

Andrea Miller: Wereldpremière, Douglas Lee: Wereldpremière, Hans van Manen: Simple Things (muziek: Haydn, Vasks e.a.), Jirí Kylián: Sleepless (muziek: Haubrich, naar Mozart)

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★ Volkskrantdoor Mirjam van der Linden

“Juniordansers presenteren een stoere staalkaart aan stijlen. In ‘Sleeples’ gaan de dansers op in een surreële droomwereld met onverwachte, maar altijd vlijmscherpe beelden.”

★★★★ Telegraafdoor Eddie Vetter

Over ‘Legion’: “De choreografie is inventief en suggestief (…) een aanwinst.”
Over ‘Simple Things’: “De grootste attractie van dit programma zijn de oude meesters. Hans van Manen is weergaloos in de volmaakte samenhang van muziek en dans.”

★★★★ NRC Handelsbladdoor Francine van der Wiel

“‘Sleepless’, ‘Sweet Dreams’ en ‘Sarabande’ zijn nog altijd messcherpe verkenningen van het onderbewuste (…) Simple Things is een muzikaal choreografisch genot.”