Nederlands Danstheater 2

25 years Leon & Lightfoot 2 recensies
Datum
za 6 december 2014
Tijdstip
20:15 - 21:45
Locatie
Stadsschouwburg

Dansfeest met jonge supertalenten
Het NDT viert een kwart eeuw León & Lightfoot en danst een wereldpremière in de voor hen zo kenmerkende virtuoze, emotionele danstaal. Daarnaast dansen ze ‘Subject to Change’ en als bonus wordt een ‘extended version’ van ‘Sad Case’ gedanst, hun succeschoreografie uit 1998 die al over de hele wereld gedanst is. NDT 2 is de kweekvijver van het gezelschap. Hier dansen zeer talentvolle, jonge dansers, afkomstig van alle continenten. “Het choreografenduo wordt steeds beter in het vormgeven van dans als visueel gedicht, waarin vormgeving en muziek de jambe bepaalt en de dansers metaforen en emoties tot leven wekken.” (Trouw over León en Lightfoot)
Naast de reprises van het cartooneske Sad Case ziet u ook Subject to Change (2003).  In dit expressieve dansstuk schitteren zes dansers. Het varieert van een beklemmend duet tussen een man en een vrouw dat geleidelijk overgaat in een kolkende groepsdans op het vierkante rode tapijt dat zich ontrolt over het podium. Het ballet wordt gedanst op muziek van Schubert’s strijkkwartet Der Tod und das Mädchen en won de Zwaan voor beste dansproductie van 2003.

León & Lightfoot: ‘Some other time’ (2014) ‘Schubert’ (2014), Sad Case (1998), Subject to Change (2003)

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ De Volkskrant

‘In het duet Schubert (6 minuten) en het kwartet Some onther time (24 minuten met acht schaduwdansers) liggen al hun fraaie karakteristieken besloten. Van hun grijnzende humor tot de diepe melancholie en van het relationele verlies tot het onvermijdelijke generatieconflict.” (..) “Deze jonge, gretige dansers stralen lef uit.”

★★★ NRC

“Sad Case representeert zo uitstekend het vroege werk van Lightfoot en Leon. Die lolligheid contrasteert sterk met het kwetsbaardere Schubert en al helemaal met de melancholische, droomachtige sfeer in Some Other Time. “