Noord Nederlands Orkest

Bach en Escher?
Datum
do 22 november 2018
Tijdstip
20:15 Inleiding om 20:00
Locatie
De Oosterpoort, Grote Zaal

Prijstabel voor Noord Nederlands Orkest

Gouden rang

Normaal € 43.50

Eerste rang

Normaal € 35.50

Tweede rang

Normaal € 25.50
Tot en met 29 jaar € 12.50

Derde rang

Normaal € 19.00
Tot en met 29 jaar € 12.50
Normaal Tot en met 29 jaar
Gouden rang € 43.50
Eerste rang € 35.50
Tweede rang € 25.50 € 12.50
Derde rang € 19.00 € 12.50

Prijs inclusief € 5.90 servicekosten
Exclusief transactiekosten: € 1 (e-tickets) of € 3 (tickets per post)

Vriendenconcert
Vriend van het Noord Nederlands Orkest? Zorg dat u ingelogd bent om de Vriendenprijs te kunnen kiezen.

Escher en Mata Hari

Kort na de aansprekende tentoonstelling over Escher op reis in het Fries Museum, staat er een concert met werken van Bach geprogrammeerd. M.C. Escher werkte grafisch met wiskundige principes. Bach staat bekend om het gebruik van metriek en getallen in zijn composities. Een bijzondere link tussen beiden. Escher was een groot bewonderaar van het werk van Bach. Zoals hij voor veel kunstenaars en componisten een grote inspiratiebron is geweest. Ook is er een link met een andere beroemde Friezin, namelijk Mata Hari. Vele internationale componisten waren diep geroerd door haar. Zij bewonderden zowel de burleske dans van Mata Hari als het werk van Bach. Zo danste ze in Monte Carlo de sluierdans uit Richard Strauss’ Salomé waardoor Puccini zeer onder de indruk raakte van haar verschijning. Massenet heeft zelfs vele brieven aan haar geschreven en een verhouding met haar gehad.

Tweede Brandeburgse Concert

Dit concert draait in de eerste plaats om het tweede Brandenburgse concert van Bach; een hoogtepunt in zijn oeuvre. Hij droeg het concert op aan de muzikale Markies van Brandenburg: een machtige vorst voor wie Bach graag als hofcomponist wilde werken. Wat overigens nooit is gebeurd. Met deze ‘muzikale sollicitatiebrief’ liet hij zien hoe uitzonderlijk veel hij in zijn mars had. In dit concert brengen wij vier bekende Noordelijke solisten samen. Zij zijn, net als Escher en Mata Hari, Frieslands trots. Het Groninger kunstenaarscollectief WERC zorgen voor live gegenereerde visuals op basis van een dynamische benadering van de kunst van Escher.

Presentatie door Angela Schijf
Actrice Angela Schijf presenteert het Bach en Escher? concert. Ze werd bekend door haar rol in de soapserie Goede tijden, slechte tijden. Later speelde ze in Nederlandse speelfilms en series zoals Ik ook van jou, Van God Los, Daglicht en Flikken Maastricht.

Prijs incl. pauzedrankje en garderobe.

Programma

Hahn – A Chloris
Bach – Deel uit Cantate no. 35
Puccini – Chrysanthemen
Saint-Saëns – Danse Macabre
Bach – Brandenburgs concert no. 2
Massenet – Phèdre: Ouverture
Bach – Toccata in D
Saint-Saëns – Rondo Capriccioso

Dirigent: Jamie Philips | Hobo: Justine Gerretsen | Viool: Simone Lamsma | Blokfluit: Erik Bosgraaf | Trompet: Saleem Khan | Visuals: Kunstenaarscollectief WERC