Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Honderd jaar Leonard Bernstein

Noord Nederlands Orkest

Honderd jaar Leonard Bernstein

  • Donderdag 8 maart 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 8 maart 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Honderd jaar Leonard Bernstein

Inleiding om 19:00

Inleiding om 19:00

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding door Huib Ramaer om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Kaarten kunt u meebestellen bij uw bestelling of reserveren bij de kassa 050-3680368. Heeft u al kaarten gekocht, dan kunt u de inleiding hier bestellen.

Dit concert is onderdeel van een klassiek abonnement.

In 2018 is het precies 100 jaar geleden dat Leonard Bernstein ter wereld kwam. Succesvolle Broadwaymusicals zoals West Side Story en fenomenale orkestwerken hebben hem onsterfelijk gemaakt. Bernstein, bij de Amerikanen beter bekend als Lenny, mag gerust de ontwerper van typisch Amerikaanse klassieke muziek worden genoemd. Ongekend populair was hij, als dirigent van de grootste orkesten ter wereld en bevlogen pleitbezorger van muziek van alle tijden en stijlen, waaronder ook niet-klassieke genres als jazz, Latijns-Amerikaans en pop. In drie orkeststukken hoort u de grote grensvervager die Bernstein was. Prelude, Fugue and Riffs, met een spectaculaire klarinetsolo, is pure bigbandmuziek. Ook in Three dance episodes uit de musical On the Town trekt hij zich niets aan van grenzen tussen klassiek en jazz. Met een geheel ander taboe rekent hij af in de aria Glitter and be Gay uit de opera Candide, het was zijn muzikale coming out als homoseksueel.

Het NNO combineert Bernstein met componisten door wie hij zich liet beïnvloeden, voor wie hij grote bewondering had en/of voor wie hij een belangrijke wegbereider is geweest. Van zijn goede vriend Aaron Copland speelt het NNO Fanfare for the common man, een eerbetoon aan de gewone man die in oorlogen het vuile werk opknapt. Het stuk klonk onder andere bij de eerste inauguratie van Obama, de verkiezingszege van Trump, de opening van het 9/11 Museum in Manhattan en de landing van spaceshuttle Endeavour. Van avant-garde componist George Antheil hoort u de Jazz Symphony. Enorm speelse muziek met grappige effecten, typisch voor de ‘roaring twenties’ waarin componisten voor het eerst experimenteerden met de mix van jazz en klassiek. Een opvallende naam op het programma is die van Michael Jackson. Bernstein was een grote fan van de ‘king op pop’, die hij uitnodigde voor een klassiek concert. Nooit eerder was Michael Jackson bij een symfonieorkest geweest, maar hij vond het sensationeel. Het NNO speelt een symfonische bewerking van Jacksons hits Beat it en Thriller. Na de pauze klinken nog Stravinsky en Ravel, die met hun gedurfde klankkleuren en ritmes van grote invloed op de componist Bernstein zijn geweest en van wie hij als dirigent en pianist veel stukken heeft uitgevoerd.

Copland                     Fanfare for the common man
Ives                             The Unanswered Question
Antheil                       A jazz symphony
Jackson                     Jackson Symphonic
Bernstein                  Prelude, Fugue and Riffs
Stravinsky                Greeting Prelude
Bernstein                  On the Town: Three Dance Episodes
Bernstein                  Candide: Glitter and be gay
Ravel                         Daphnis en Chloé: Suite nr.2

Dirigent                     Antony Hermus
Sopraan                     Alexandra Flood
Piano                          Anastasia Goldberg