NTGent / Luk Perceval

Black, The Sorrows of Belgium I: Congo
Datum
za 11 mei 2019
Tijdstip
20:15 Inleiding om 19:15
Locatie
Stadsschouwburg

Prijstabel voor NTGent / Luk Perceval

Eerste rang

Normaal € 23,14

Tweede rang

Normaal € 18,51
CJP/Collegekaart € 12,85

Derde rang

Normaal € 15,94
CJP/Collegekaart € 12,85

Vierde rang

Normaal € 11,83
CJP/Collegekaart € 11,83

Vijfde rang

Normaal € 6,17
CJP/Collegekaart € 6,17
Normaal CJP/Collegekaart
Eerste rang € 23,14
Tweede rang € 18,51 € 12,85
Derde rang € 15,94 € 12,85
Vierde rang € 11,83 € 11,83
Vijfde rang € 6,17 € 6,17

Prijs inclusief servicekosten
Exclusief transactiekosten: € 1 (e-tickets) of € 3 (tickets per post)

Deze voorstelling is onderdeel van Internationale Selectie
Bekijk de hele selectie

De exploitatie van Congo

Onder de noemer ‘The Sorrows of Belgium’ zoomt topregisseur Luk Perceval de komende jaren in op drie passages uit de (recente) Belgische geschiedenis. Het eerste deel, ‘Black’, gaat over de exploitatie van Congo onder koning Leopold II.

Reisverslag The Black Livingstone

Inspiratiebron is een verslag van een van de eerste Congoreizigers in de geschiedenis, de Afro-Amerikaan William Henry Sheppard, The Black Livingstone genaamd. Samen met zijn blanke reisgezel Sam Lapsley begint hij in februari 1890 als presbyteriaanse zendeling aan een ingrijpend avontuur op totaal onbekend terrein. Ze zijn getuige van allerlei wantoestanden en bij terugkeer is Sheppard een van de eersten om de uitbuiting door Leopold II aan de kaak te stellen.
In ‘Black’ wordt een reconstructie gemaakt van Sheppards reisverslag, geïnspireerd door de vurige lezingen die hij gaf om missiegeld te verzamelen. Zijn verhaal getuigt, naast een diepgewortelde angst voor het onbekende, van een alomtegenwoordig racisme.

David Van Reybrouck ‘Congo’

De exploitatie van Congo onder koning Leopold II is door auteur David Van Reybrouck op indrukwekkende wijze beschreven in zijn bestseller ‘Congo’. In aanloop van de publicatie van dit boek schreef Van Reybrouck tevens de tekst voor de internationaal bejubelde monoloog ‘Missie’ waarin Bruno Vanden Broecke in de huid kruipt van een oude missionaris uit Congo.

Ga voor meer informatie naar: www.ntgent.be

tekst: Steven Heene en Luk Perceval, naar diverse bronnen | regie: Luk Perceval | spel: Peter Seynaeve, Chris Thys, Frank Focketyn e.a. | dramaturgie: Steven Heene | decor: Annette Kurz | licht: Mark Van Denesse | coproductie met Schauspiel Köln