Opera Zuid

Massenet - Werther 6 recensies
Datum
di 5 december 2017
Tijdstip
20:15 - 22:35
Locatie
Stadsschouwburg

Let op: gegarandeerd zicht op het toneel en/of boventiteling bij plaatsen op de 1e rang.

Lyrisch drama in vier bedrijven en vijf tonelen

In 1892 klonken in de Hofoper in Wenen voor het eerst de overweldigende klanken van de opera ‘Werther’ van Jules Massenet. De Fransman had een typisch romantische opera vol Weltschmerz geschreven, rond geloofwaardige, menselijke relaties. De muziek is soms lieflijk en vloeiend, dan weer opzwepend. Aan de hand van Goethes roman ‘Die Leiden des jungen Werthers’ volgen we het passionele en getormenteerde leven van Werther, wiens grote liefde Charlotte verloofd is met een ander. Hij blijft haar zijn liefde verklaren, zij blijft hem afwijzen. Op kerstavond herleest Charlotte de vele liefdesbrieven die ze van Werther kreeg en op dat moment staat hij voor haar deur. Radeloos rent Charlotte weg, waardoor Werther besluit een einde te maken aan zijn leven. Als Charlotte terugkomt, geeft ze eindelijk toe dat ze altijd van hem gehouden heeft. Haar eerste kus is echter meteen zijn laatste. Gezongen in het Frans, met Nederlandse boventitels.

libretto: Edouard Blau, Paul Milliet en Georges Hartmann, naar de briefroman ‘Die Leiden des jungen Werthers’ van Johan Wolfgang Goethe (1774) · regie: Sybrand van der Werf · decor: Erik Goossens · kostuums: Jorine van Beek · lichtontwerp: Alex Brok muzikale begeleiding: philharmonie zuidnederland o.l.v. Pieter-Jelle de Boer

Lees hier wat regisseur Sybrand van der Werf zegt over ‘Werther’.

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ de Volkskrant

“De inventiviteit waarmee dit bescheiden verhaal tot een muzikaal drama is uitgewerkt is bewonderenswaardig.”

★★★★ De Limburger

“De Opera Zuid-bezoeker mag zich tweeënhalf uur lang koesteren in de warme laatnegentiende-eeuwse Franse klanken van de lyrische Massenet, uitgevoerd door een puike philharmonie zuidnederland, gedirigeerd door Pieter-Jelle de Boer, en een mooie zangerscast.”

★★★★ Theaterkrant

“Deze Massenet is goed voor een heerlijk avondje uit. Het is laagdrempelig en behoorlijk traditioneel, maar tegelijk sober, modern en minimalistisch.”

Place de l'Opera

“En als geheel een operaproductie die alleszins de moeite waard is om te gaan zien. Er komen nog tien voorstellingen, ga erheen!”

Chapeau

“Het zich aankondigende drama wordt door regisseur Van der Werf zorgvuldig en weloverwogen in beeld gebracht, waarbij hij dankbaar gebruikmaakt van het sobere doch schitterende decor, naar een ontwerp van Eric Goossens.”

Brabant Cultureel

“Opera Zuid heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Met Waut Koeken als nieuwe intendant treedt het operagezelschap een nieuw tijdperk binnen en met ‘Werther’ van Jules Massenet geeft het gezelschap een sprankelend visitekaartje af.”