OPERA2DAY i.s.m NT/Asko|Schonberg

Mariken in de tuin der lusten 5 recensies
Datum
wo 18 november 2015
Tijdstip
20:15 - 22:55 Inleiding om 19.15
Locatie
Stadsschouwburg

bibliotheelLeden van de bibliotheek Groningen kunnen bestellen met korting; gebruik hiervoor de actiecode.

‘Een ongelooflijke prestatie’ (De Theaterkrant) /  ‘Rustgevende schoonheid’ (de Telegraaf) / ‘Het werkt erg goed die combinatie hedendaags en oud’ (Trouw) / ‘De voorstelling heeft alles wat je maar kunt wensen’ (de Volkskrant)

Naar ‘Mariken van Nieumeghen’
OPERA2DAY speelde zich de laatste jaren in de kijker met uitstekend ontvangen opera’s en muziektheaterproducties. Dit keer werpt het gezelschap zijn muzikale licht op het intense, begin zestiende-eeuwse verhaal ‘Mariken van Nieumeghen’, over het meisje dat zeven jaar met de duivel optrekt. De opera volgt haar duistere reis, waarin ze een valse tante, een verleidelijke duivel en een inquisitoire paus ontmoet. Gouden Kalf-winnares Hannah Hoekstra (Nationale Toneel) speelt de rol van Mariken, als actrice tussen de zangers. Componiste Calliope Tsoupaki schreef de partituur, die wordt uitgevoerd door Asko|Schönberg – autoriteit op het gebied van hedendaagse muziek – en de in middeleeuwse muziek gespecialiseerde musici van het Tetraktys Ensemble en Cappella Amsterdam. Middeleeuws Nederlands gezongen, Nederlandse boventiteling.

Lees hier een interview over de voorstelling met artistiek leider en regisseur Serge van Veggel.

muziek: Calliope Tsoupaki ∙ libretto: Karim Ameur en Serge van Veggel ∙ dirigent: Hernán Schvartzman ∙ concept en regie: Serge van Veggel ∙ met: Hannah Hoekstra, Harry van der Kamp, Jill Feldman, Julian Podger, Michael Chance en Joop Keesmaat
muzikale begeleiding: Asko|Schönberg, Tetraktys Ensemble en Cappella Amsterdam

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★ Trouw (Peter van der Lint)

”Het werkt erg goed die combinatie hedendaags en oud, en de componiste gaat virtuoos met haar materiaal om. Prachtig zoals de in de ouverture opgevoerde elementen gedurende de opera terugkeren, zodat een echte eenheid ontstaat”

Lees hier de volledige recensie

★★★ Volkskrant

“Mariken zingt het, en het klinkt meisjesachtig onschuldig. Ze spreekt het uit en wordt een volwassen vrouw. Ze krijst het en verandert in een bezetene.”

★★★ Telegraaf

‘Rustgevende schoonheid’

★★★ Volkskrant

‘De voorstelling heeft alles wat je maar kunt wensen’

‘Geniale zet van regisseur Serge van Veggel om de hoofdrol van de opera…te laten spelen door een rasactrice als Hannah Hoekstra’

★★★★ Het Parool

“zeer fraaie voorstelling”