Orkater/De Nieuwkomers / Sir Duke

The Blackout van '77 4 recensies
Datum
wo 29 november 2017
Tijdstip
20:15 - 21:25
Locatie
Stadsschouwburg

Verhaal op intieme blues en extatische funk

‘De Blackout van ‘77’ is een reconstructie van een persoonlijke geschiedenis, op intieme blues en extatische funk van muziektheatergezelschap Sir Duke. Het verhaal speelt tijdens een nacht in 1977, als New York wordt getroffen door een grote stroomstoring. Terwijl plunderingen uitbreken, trekt de jonge zwarte schrijfster Amina zich terug in de stilte van het pikkedonker. Zonder afgeleid te worden door blikken en meningen van anderen, reconstrueert ze beetje bij beetje haar levensgeschiedenis, die zich afspeelt in het door rassenscheidingen verscheurde Amerika, tijdens de opkomst van de Civil Rights Movement.

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ Theaterkrant

”Het kan swingen als een dolle, ontroert als het moet, grijpt je bij de strot.”
“De Blackout van ’77 gaat komend seizoen de theaters in. Op voorhand een van de hoogtepunten van het seizoen.”

★★★★ De Volkskrant

“De swingend zingende Nieuwkomers van Orkater laten dat knap zien in De Blackout van ’77, fragmentarisch opgebouwd rond gedachten van een jonge zwarte schrijfster. Ze laten zien dat alles gekleurd is: politiek, verwachtingen, ambities.”

Het Parool

“In deze voorstelling is bijna elke overgang origineel, alles is van een hoog niveau, inclusief zinnen die hun effect niet missen.”

★★★★ Scènes

“De jonge zwarte schrijfster Amina gaat op zoek naar haar verleden en componeert haar levensverhaal. Dat relaas wordt op fraaie wijze doorsneden met zwarte muziek, van blues tot soul, gospel en funk.”
“De Blackout van 77 dendert door als een trein, waarbij tekstfragmenten worden afgewisseld met fantastisch gezongen nummers met relevante teksten”