Peeping Tom

Vader 4 recensies
Datum
ma 14 mei 2018
Tijdstip
20:15 - 21:45 Inleiding om 19:15
Locatie
Stadsschouwburg

Deze voorstelling is onderdeel van de Internationale Selectie 2017-2018.
> Bekijk de gehele selectie

“Razend knap theater en tegelijk snoeiharde werkelijkheid.”

Als enige theater in Nederland dit seizoen presenteert de Stadsschouwbrug Groningen ‘Vader’ van Peeping Tom. Het Brusselse danstheatergezelschap Peeping Tom brengt een humoristische en aangrijpende ode aan de ouderdom. Het internationaal lovend ontvangen ‘Vader’ is het eerste deel van een familietrilogie.

 

De tragiek van het ouder worden

De vader in kwestie zit in een surrealistisch bejaardentehuis en ondergaat de tragiek van het ouder worden: zijn scherpzinnigheid is ontregeld, zijn ritme geremd, zijn hartstocht getemperd. Maar hij moet ook nadenken over de erfenis waarmee hij zijn kinderen wil achterlaten.
De vader is afwisselend goddelijk en lachwekkend, gezegend met een heldere geest maar ook afgesloten van de wereld, in verval, leeg. Stoten we al gravend in zijn verleden op een donker geheim, of is hij gewoon krankzinnig ? De andere bewoners en het personeel observeren hem, met amusement of haat, affectie of onverschilligheid in de ogen.

Kloof tussen perceptie en realiteit

Het stuk speelt in op de kloof tussen perceptie en realiteit die steeds groter wordt naarmate lichaam en brein aftakelen. De tijd lijkt voor bejaarden voorbij te kruipen, analoog met de traagheid van hun gebaren. Het zicht wordt mistig en taal en muziek worden enkel nog als lawaai gepercipieerd. De wereld lijkt enkel nog zinvol wanneer ze zichzelf aandient in de vorm van een herinnering. Met scherpheid en vernuft toont ‘Vader’ het ogenblik waarop de herinneringen – of zijn het verbeeldingen, hallucinaties – van een oud man de dagelijkse realiteit beginnen te overwoekeren.

“Extremely clever theatre along with harsh reality.”

The Brussels dance theatre company Peeping Tom pays a humorous and moving tribute to old age. The internationally well-received ‘Vader’ (Eng: Father) is the first part of a family trilogy. The father in question lives in a surrealistic home for the elderly and is enduring the tragedy of aging: his wit is disrupted, his rhythm hindered, his passion tempered. Yet he has to think about the inheritance he intends to leave to his children. “A beautiful performance.” (National newspaper NRC Handelsblad ****)

regie: Franck Chartier | creatie en uitvoering: Leo De Beul/Jef Stevens, Marie Gyselbrecht/Tamara Gvozdenovic, Hun-Mok Jung, Simon Versnel, Maria Carolina Vieira, Yi-Chun Liu en Brandon Lagaert, met de hulp van Eurudike De Beul | geluidscompositie: Raphaëlle Latini, Ismaël Colombani, Renaud Crois en Eurudike De Beul | kostuums: Peeping Tom en Camille De Bonhome | decor: Peeping Tom en Amber Vandenhoeck

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★★ Het Parool

“Razend knap theater en tegelijk snoeiharde werkelijkheid.”

★★★★ NRC Handelsblad

Met tederheid en subtiele humor schetst Peeping Tom de ervaringswereld van het versleten brein. (…) Een prachtige voorstelling.”

★★★★ De Morgen

“Peeping Tom maakt van de ouderdom wervelend danstheater”

★★★★ El País

“Adembenemend, hard, mooi en onvergetelijk”