Rhythm and Bluesnight

1 recensie
Datum
za 28 april 2018
Tijdstip
16:00 - 00:00
Locatie
De Oosterpoort

De line-up van de Rhythm & Blues Night 2018 is compleet met bevestiging van de laatste namen: Michelle David & The Gospel Sessions, Erwin Java & band featuring Kat Riggins, Sven Hammond, Kolars, Paul Benjaman Band & Chris Blevins en Maaris.

Eerder waren al bevestigd: Tony Joe White, Dana Fuchs, Young Gun Silver Fox, Hannah Williams & The Affirmations, Chris Bergson Band, Lloyd Spiegel, Lewis Floyd Henry, J.D. Wilkes with The Legendary Shack ShakersBarrence Whitfield and the Savages, Ian Siegal Band, Laurence Jones, Lilly Hiatt, The Blasters en The Yawpers!

Iedereen weet wat er bedoeld wordt als we het over de blues hebben. Vrijwel iedereen kent de muziek, allemaal kennen we het gevoel. En als het bij blues ergens om draait, dan is het wel gevoel, zo blijkt uit een rondje langs de velden. Gitarist Erwin Java, die speelde bij legendarische bands als Herman Broods Wild Romance en Cuby + Blizzards, tegenwoordig furore maakt bij King of the World en onlangs zijn eerste soloalbum uitbracht, zegt het zo: “Blues is van oudsher de muziekvorm waarin uiting gegeven wordt aan primaire menselijke emoties en omstandigheden, zoals verdriet, armoede, honger, vreugde, seksualiteit et cetera. En dat gevoel is van alle tijden. Je zult op dit moment maar in een half ingestort huis in Zeerijp wonen en langzaam beseffen dat het nog wel even kan duren voor er hulp in het verschiet ligt, als die al in het verschiet ligt. Voor mij is blues spelen laveren tussen mineur en majeur, tussen somber en vrolijk, net zoals in het echte leven.”

Voor bluesrocker Julian Sas, die als gitarist tot de absolute top van Europa behoort, draait de blues om eenvoud, maar ook om kracht. “Blues gaat over de taaie, moeilijke en droevige momenten in relaties en andere zaken. Maar blues heeft ook humor en liefde, blues heeft een visie, blues is het leven. Als gitarist heb ik mijzelf in de blues altijd het beste kunnen uitdrukken.”

Tineke Schoemaker, al ruim veertig jaar on the road met bluesinstituut Barrelhouse, sluit zich daarbij aan: “De blues raakt en ontroert me. Ik kan er mijn diepste en iets minder diepe emoties in kwijt. Voor mij is het een van de meest pure vormen om onze gevoelens mee te uiten. Dan heb ik het niet alleen over onze sombere gevoelens, onze melancholieke kant, maar ook over onze ‘lust for life’. En natuurlijk moeten er hier en daar de nodige innerlijke duiveltjes bezworen of uitgedreven worden. Ook daar is blues bij uitstek voor geschikt.”

Op zaterdag 28 april komen twintig (inter)nationale topacts hun Rhythm & Blues-gevoelens met je delen. Kijk voor uitgebreide info op rhythmbluesnight.nl.

De aanvangstijd is gewijzigd van 20.00 uur naar 16.00 uur.

Programma en tijden onder voorbehoud.

 

Tickets: via this website, our box offices, local record store Plato and ticketmaster.nl

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

Rhythm & Blues Night 2017 | Blues Magazine

Achttien bands in zeven uur tijd. Een ding is zeker: Rhythm & Blues Night 2017 was er een om niet snel te vergeten.

Lees de hele recensie hier.