Rundfunk

Wachstumschmerzen (reprise) 6 recensies
Datum
wo 21 november 2018
Tijdstip
20:15 Tijdschema
Locatie
Stadsschouwburg

Tijdschema

17:30Stadsschouwburg gaat open
18:00Frietje Baxbier met stoofvlees in het Theatercafé
20:15Aanvang voorstelling
21:45Einde voorstelling

Tijden onder voorbehoud

Extra voorstellingen succesvolle tv-komedie

De voorstelling in maart was in een mum van tijd uitverkocht en de recensies zijn lovend. Gelukkig spelen Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde hun voorstelling nogmaals op 20 en 21 november in de Stadsschouwburg.

RUNDFUNK kennen we van de absurdistische, gelijknamige tv-komedie, die zich afspeelt op een fictieve middelbare school. Met ‘Wachstumsschmerzen’ verruilen bedenkers, schrijvers en hoofdrolspelers Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde de tv-studio voor het theaterpodium. In een krankzinnige reeks snelle scènes, absurde grappen en slechte dans behandelen de jongetjes het volwassen worden, omdat ze daar zelf ook nog lang niet klaar mee zijn.

“Je komt huilend ter wereld, je sterft alleen en daartussenin wordt het allemaal niet veel beter. Opgroeien is een aaneenschakeling van eenzaamheid, onzekerheid, verdriet en het rusteloos verlangen naar meisjes van drie jaar ouder. Of van drie jaar jonger. Of gewoon van drie jaar oud. Het maakt niet uit, je kreeg ze toch niet.”

Winnaars Neerlands Hoop 2018

De voorstelling Wachstumsschmerzen van Rundfunk (Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout) was samen met vier andere voorstellingen genomineerd voor Neerlands Hoop 2018! En hoe fantastisch is het dat deze mannen met deze prijs naar huis gingen! Uiteraard waren de heren aanwezig in Den Haag om deze bijzondere prijs in ontvangst te nemen.

De jury zei over de voorstelling: “Retestrak, snoeihard en gruwelijk grof. Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout zijn in Wachstumsschmerzen even ontwapenend als brutaal in een grote verzameling pijnlijk foute, maar hilarische en absurde scènes. Het tempo ligt hoog, de energie knalt de zaal in. Het duo is zeer goed op elkaar ingespeeld, scherp geregisseerd en maakt slim gebruik van een vernuftig decor. Rundfunk is een verademing, met cabaret dat de grenzen oprekt én er prettig ver overheen gaat.”

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

Interview RUNDFUNK

“In het Duits klinkt elk woord vetter, smeriger en zieker. Hier zou onze voorstelling Groeipijnen heten, maar Wachstumsschmerzen is toch veel mooier? Alsof je volledig uit elkaar wordt getrokken door de groei.”

Lees hier het volledige interview van RUNDFUNK met het Dagblad van het Noorden.

★★★★★ Algemeen Dagblad

“Het zijn onweerstaanbaar geestige scènes – subtiel, ontroerend en vulgair, waarover altijd de zweem van mistroostigheid en diep menselijk ongemak hangt.”

★★★★ de Volkskrant

“Hun sprankelende debuutvoorstelling (…) is een pijlsnelle verzameling grove, hilarische scènes en barst bijna uit elkaar van de sterke vondsten.”

★★★★ De Telegraaf

“Zo laten zij hun toeschouwers voortdurend bungeejumpen met een elastiek dat net iets te lang lijkt. De keiharde grond komt in duizelingwekkend tempo op je af, maar op het allerlaatste moment schiet je dan toch nog net op tijd terug omhoog. Zo voelt de humor van Van de Velde en Van Kalmthout een beetjevulgair, waarover altijd de zweem van mistroostigheid en diep menselijk ongemak hangt.”

★★★★ NRC Handelsblad

“Van Kalmthout en Van de Velde beheersen deze vorm van absurdistisch cabaret tot in de puntjes. Hun fantastische timing, enorme lef en zieke, puberale gevoel voor humor maken ‘Wachstumsschmerzen’ tot een indrukwekkend debuut.”

★★★ Trouw

“Van Kalmthout en Van de Velde acteren prettig vet en over the top en timen hun grappen goed.”