Theater Malpertuis

GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder 1 recensie
Datum
za 3 juni 2017
Tijdstip
20:15 - 21:35
Locatie
Stadsschouwburg

Internationaleselectie beeldmerkDeze voorstelling maakt onderdeel uit van de Internationale Selectie: voorstellingen van internationaal befaamde theater- en dansmakers waarmee u zich in een andere wereld waant. Kijk hier voor alle voorstellingen uit de Internationale Selectie.

Tom Lanoye’s hartstochtelijke betoog voor menselijkheid en warm pleidooi voor nuance.
In ‘GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder’ verdiept auteur Tom Lanoye zich in het leed van de moeder van een gedode terrorist. Zij wordt vertolkt door Viviane De Muynck, die op het scherp van de snede acteert en diep in haar ziel laat kijken: “Deze grote Vlaamse actrice balanceert virtuoos als een koorddanser op een dunne draad.” (de Volkskrant)
Naast een psychologisch portret is ‘GAZ’ een betoog voor menselijkheid en een pleidooi voor nuance: een mens en zijn handelingen zijn niet te herleiden tot een paar motieven.

tekst: Tom Lanoye | regie: Piet Arfeuille | spel: Viviane De Muynck

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

Vrij Nederland

“Het is tekenend voor de brede maatschappelijke visie van Lanoye dat hij met ‘GAZ’ (…) de geschiedenis doortrekt, zoals hij ook in ‘Ten Oorlog’ deed, om uit te komen bij de jeugdige Syriëgangers van nu.”