Theater Utrecht i.s.m. Adelheid&Zina

Thuislozen 4 recensies
Datum
vr 9 november 2018
Tijdstip
19:00 Tijdschema
Locatie
Stadsschouwburg

Tijdschema

18:00Schouwburg open
19:00Aanvang voorstelling
20:05Pauze
20:25Aanvang deel twee
21:25Pauze
22:30Einde voorstelling

Deze voorstelling is onderdeel van de reeks in de Stadsschouwburg met als thematiek maatschappelijke verbondenheid. Bekijk alle voorstellingen

”Makers Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen leggen concrete links met de realiteit, waardoor het verhaal nog dichterbij komt.”(Trouw ****)

Menslievend theaterevenement! Deze voorstelling beleef je in de zaal, op het podium én backstage. De makers dagen je uit na te denken over hoe wij beter samen kunnen leven. Verantwoordelijkheid nemen; voor onszelf én de ander. Welke rol speelt jij?

Een rommelig plein in een stad, bevolkt door maatschappelijk ontheemden. Verslaafden, werklozen, alcoholisten, prostituees, dealers. Een op drift geraakte dichteres en een opgebrande directeur. Kwetsbare mensen met pijnlijke verhalen. In Thuislozen (1997) toont de Zweedse schrijver Lars Norén een wereld die we maar al te goed herkennen, maar waar we liever niet te lang bij stilstaan. Het is ongemakkelijk om te zien hoe ‘gewone’ mensen om welke reden dan ook zichzelf verliezen. Dus lopen we door. Maar wat gebeurt er als je niet wegkijkt maar omkijkt naar die minder gefortuneerde mensen? Hen echt ziet en hoort? Misschien zelfs iets doet?

Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen plaatsen u met hun bewerking van Noréns sociologische theaterstuk Thuislozen midden in de kring van thuislozen en thuiszoekers. Je hoort de verhalen van de personages en ervaart hoe de tragische liefde tussen de zwaar-verslaafde Sanna en Micke zich ontvouwt. Meeslepend, ontroerend en confronterend.

vertaling: Karst Woudstra | regie en bewerking: Thibaud Delpeut i.s.m. Adelheid Roosen | spel: Claire Bender, George Groot, Ward Kerremans, Titus Muizelaar, Ilke Paddenburg, Adelheid Roosen, Krisjan Schellingerhout e.a. | dramaturgie: Joris van der Meer | scenografie: Roel van Berckelaer muziek: Thibaud Delpeut

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ NRC

“Thuislozen is een confronterende voorstelling over mensen die aan de schaduwkant van de maatschappij leven. Ze zijn verslaafd, de straat is hun thuis, het liefst gaan we aan hen voorbij en ontkennen hun tragiek. De kracht van de regie van Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen is de combinatie van poëzie en ontluisterende rauwheid.”

★★★★ Trouw

”Makers Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen leggen concrete links met de realiteit, waardoor het verhaal nog dichterbij komt.”

★★★★ Telegraaf

“Het besef dringt keihard binnen dat ’zij’ helemaal niet zoveel van ons verschillen. Zij mogen dan gevangenen zijn van hun verslaving, hun gekte of andere problemen, wij zijn evenmin vrij. Niemand kan zomaar uit de ratrace stappen. Wij zijn daarmee net zo goed gevangenen van het systeem. Alleen al daardoor is Thuislozen een voorstelling die resoneert.”

Theaterkrant

“Het is confronterend en schrijnend, maar op vele momenten ook ontroerend.”