Het Toneelhuis & Toneelgroep Amsterdam

Vergeef ons 10 recensies
Datum
wo 9 mei 2018
Tijdstip
20:15 - 23:15
Locatie
Stadsschouwburg

Deze voorstelling is onderdeel van de Internationale Selectie 2017-2018.
> Bekijk de gehele selectie

Spetterende doldwaze familiesoap

‘Vergeef ons’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van A.M. Homes. In deze familiesoap worden de zwakheden van alle personages in hoog tempo opgevoerd: een rollercoaster van personages die hun greep op de realiteit en op hun leven verliezen.

Trieste opeenvolging van catastrofes

Het ongeluk van de familie Silver begint op Thanksgiving met een flirt tussen Harold Silver, een historicus van middelbare leeftijd, en Jane, de vrouw van zijn broer George. Het is het startpunt van een lange, vaak absurde, grappige en trieste opeenvolging van catastrofes waarbij de hele familie uit elkaar valt. Toch slaagt hij erin, bijna ondanks zichzelf, bij de volgende Thanksgiving een nieuwe samengestelde familie te creëren.

Guy Cassiers regiseert topcast

Met de hulp van een topcast schetst Guy Cassiers een humoristisch beeld van de relationele vervreemding en emotionele verwarring van ons tijdsgewricht. Hij doet dat met tal van visuele referenties naar de Amerikaanse publieke sfeer: de sportwedstrijden, de overkill aan informatie, de publiciteit. De enscenering ontstaat op het snijvlak tussen het intieme familieverhaal en een omgeving die door de media wordt gedomineerd. Beeld en woord worden ontkoppeld met een hoge dosis absurditeit tot gevolg.

A.M. Homes in ‘Vergeef ons’:

“De hele buitenwereld is zo nieuw, zo willekeurig en gespleten dat iedereen er gevaar loopt. We chatten online, worden online ‘Vrienden’ van elkaar zonder te weten met wie we eigenlijk praten – we neuken met vreemden. We zien zo ongeveer alles voor een relatie, voor een band aan, en toch staan we machteloos als we bij onze familie en tussen onze buurtgenoten zijn.

Regie: Guy Cassier | Gebaseerd op het gelijknamige boek van: A.M. Homes | Bewerking: Erwin Jans, Guy Cassiers, Marc Didden | Met: Ariane van Vliet, Chris Nietvelt, Eelco Smits, Evelien Bosmans, Jip van den Dool, Katelijne Damen, Lucas Vandervost, Steven van Watermeulen | Scenografie: Jasper Rigole |

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ De Volkskrant

“Een zeer grappige, intens zwartgallige zedenschets. (…) De verrassende vrijage van verteltekst, spel en live soundtrack mondt uit in een onvervalst enerverende en warmbloedige toneelavond.

★★★★ Cutting Edge

“Steven van Watermeulen, Chris Nietvelt en Katelijne Damen leven zich uit met tegelijk gevoelige en scherpe vertolkingen, terwijl Eelco Smits nog maar eens zijn tomeloze talent etaleert. Hij loodst Harry’s personage door de meest uiteenlopende registers, vanuit een ontwapende vindingrijkheid en een onstuitbaar plezier. (…) Kritisch, komisch, kwetsbaar…wat valt er eigenlijk te vergeven?”

★★★★ de Standaard

“Een raketvuur aan scènes, een crème van een cast en een verhaal over veerkracht in tijden van tegenspoed: regisseur Guy Cassiers maakt van ‘Vergeef ons’ een spetterende, doldwaze familiesoap.”

★★★★ Trouw

“Ontroerende rollercoaster over schuld en boete”

★★★★ Knack Focus

“Het is een verbale rollercoaster zonder rustpunt waarin spel, muziek, projecties en licht aaneenklitten tot straf, ongecompliceerd en met schwung gecomponeerd teksttheater. (…) Het levert spannend toneel op dat aan een rotvaart vooruitgaat, je bij momenten doet gieren van het lachen of slikken van ontroering”

★★★★ Elsevier

“Meeslepend familie-epos, frontaal op de zaal. Geweldig ensemble zorgt voor dynamiek.”

De Groene Amsterdammer

“De fabel is een stripverhaal in het tempo en met de inhaalbewegingen van een Formule 1-race. De toeschouwer wordt het verhaal in 160 minuten (zonder pauze) binnen geknuppeld. Er is geen ontkomen aan.”

★★★ NRC Handelsblad

“De spelers – allen in een stroom van dubbelrollen – laten weergaloze acteerkunst zien. Eelco Smits verdient als Harry Silver lof. Hij manoeuvreert prachtig tussen alle identiteiten die zijn personage aanneemt. Ook Chris Nietvelt is groots in al haar rollen.”

★★★ De Telegraaf

“Een zwartgallige, maar humoristische soap, uitgevoerd als een hoorspel met de allure van een popconcert”

★★★ Theaterkrant

“Aangenaam bingewatchen van een soapserie.”