Toneelschuur producties

De huisbewaarder 5 recensies
Datum
vr 3 november 2017
Tijdstip
20:15 - 21:50
Locatie
Stadsschouwburg

Tragikomedie met René van ’t Hof

Paul Knieriem (bekend van zijn uitstekend ontvangen Troje Trilogie) werkt na Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden), in deze tragikomedie van Harold Pinter opnieuw samen met Magne van den Berg (vertaling) en René van ’t Hof en verder Jan-Paul Buijs en Lowie van Oers.

Aston is niet helemaal goed bij zijn hoofd. Na een langdurig verblijf in een gesticht is zijn blik op de realiteit troebel geworden. Hij functioneert, in meer of mindere mate, als klusjesman, en assistent van zijn jongere broer Mick, bij wie hij in huis woont.

Het onderscheid tussen fictie en realiteit kan Aston allang niet meer maken. Dat geldt ook voor het inschatten van mensen en situaties. Op een dag loopt hij de zwerver Davies tegen het lijf. Hij heeft medelijden met de oude man en biedt hem een plek aan om te slapen. Maar wie is deze man? Is hij wel wie hij zegt dat hij is? En wat is hij van plan?

Regie: Paul Knieriem | Tekst: Harold Pinter | Vertaling: Magne van den Berg | Met: Jan-Paul Buijs, René van ’t Hof, Lowie van Oers | Dramaturgie: Pol Eggermont | Decor: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek | Kostuums: Jorine van Beek | Foto: Annaleen Louwes

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★★ Recensie Trouw

“Dit volledig aan elkaar gewaagde drietal maakt van de Huisbewaarder een fascinerende theaterervaring.”

★★★★ Recensie Theaterkrant

“Het is een voorstelling waar ik nog niet over ben uitgedacht en dat is altijd goed.”

★★★★ Recensie Scenes

“Grote Acteerkunst…een must-see voor toneelliefhebbers”

★★★★ Recensie De Telegraaf

“Samen met zijn acteurs buit Knieriem het feit dat het bij Pinter vooral draait om wat er niet gezegd wordt, optimaal uit.”

★★★ Recensie NRC

“Geniaal griezelig: zo maakt René van ’t Hof zijn entree als de verloederde zwerver Davies in De huisbewaarder (The Caretaker, 1960) van Harold Pinter.”

“Ze spelen Pinter volkomen eerlijk.”