Toneelschuur Producties

Smekelingen 5 recensies
Datum
do 3 december 2015
Tijdstip
20:30 - 22:00
Locatie
Grand Theatre

Haarscherpe analyse van onze onder druk staande democratie
Hoe moeten we omgaan met oorlogen waar we niet om gevraagd hebben, maar waarin we wél betrokken raken? Zijn we moreel verplicht in actie te komen tegen het onrecht?
Theseus, leider van Athene, belandt in ‘Smekelingen’ tegen wil en dank in een oorlog. Volgens regisseur Olivier Diepenhorst leest de klassieker van Euripides vandaag de dag als een haarscherpe analyse van hoe onze westerse democratie, door de steeds onoverzichtelijker wordende internationale politieke situatie, onder druk komt te staan.

regie: Olivier Diepenhorst ∙ tekst: Euripides ∙ spel: Ellen Parren (vervangt Kirsten Mulder) Martijn Nieuwerf (Arlecchino 2014), Justus van Dillen, Matthijs IJgosse, Jade Olieberg

Wat vindt de pers van deze voorstelling?

★★★★ Trouw

”Met een groep acteurs die de moeilijke teksten glashelder spelen en een paar vernuftige theatrale ingrepen laat Diepenhorst vooral prachtig zien dat het verdriet over de dood van een kind, een echtgenoot of een vader tijdloos is.”

Lees de volledige recensie

★★★★ Theaterkrant

“Gewaagde en spannende versie van Smekelingen”

★★★★ Het Parool

“De dilemma´s van Theseus zijn nog altijd uiterst actueel (…)Taal, regie, richting en toneelbeeld haken hier helemaal op elkaar in”

Haarlems Dagblad

“Diepenhorst en zijn acteurs brengen het verhaal van Euripides op indrukwekkende wijze tot leven”

★★★ Volkskrant

“Hardcore teksttoneel, Diepenhorst haalt een goed aantal klassieke trucs uit om zijn voorstelling niet saai of ouderwets te laten zijn. Bovendien zijn de acteurs goed.”